Re: RACK dla Python regius
A cóż to plan rozmnozenia regiusów w tym roku ?:] hehehe RACk całkowicie spoko :]
Mi sie podoba, dobre rozwiazanie dla paru młodych regiusów. W sam raz aby podhowac i sprzedać.
a ja mam takie małe pytanie. nie znam sie na profesjonalnej hodowli i myślę ze to pomoże nie tylko mnie :) opiszcie jak to spełnia swoją funkcję i jaki jest cel budowania takich rack-systemów. czy te pojemniki nie są dla nich za małe? pozdrawiam!
No właśnie tez asie zastanawiam czy nie jest to za małe dla takich weżyków? Aha i po za tym z kąd ta nazwa RACK?
Hmmm - czasem w takich pudełkach (mimo, iż są małe) można wężowi zapewnić idealne warunki do hodowli niż w wielkim i przestronnym terrarium.
Świetny, bardzo mi się podoba.
RACK jest napewno o wiele lepszy jak ktoś trzyma wiekszą liczbę i nastawia się na rozrod a nie hodowlę. Jest to napewno tańsze rozwiaząnie i praktyczniejsze.
Cześć,
Witek wyszło Super! Ciesze się, że moje rady pomogły :) Życze Ci żeby Rack służył Ci długo i owocnie ;]
Mógłbyś jeszcze powiedzieć, albo pokazać na fotce, gdzie usytuowałeś kabel grzewczy, bo jakoś go nie widze? Ogólnie rack fajniuśny, bardzo mi się podoba :). Pokaż się czasem na gg, bo chciałbym pogadać z tobą odnośnie twojego planowanego przychówku :) .
Proszę bardzo - mocowanie kabla w załączniku.
Wymiary samych szuflad są IDEALNE dla regiusów i spora dorosła sztuka ma pełen komfort przy zapewnieniu warunków środowiskowych.
Rack'i tego typu są b.popularne w krajach o mocno rozwiniętej kulturze herpetologicznej i oferują kilka fundamentalnych udogodnień:
- kilka/kilkanaście osobników na adekwatnej powierzchni z zachowaniem swobody poruszania się i osobnego przetrzymywania płci
- szybki i łatwy dostęp przy 'obsłudze' zwierzęcia - zwłaszcza przy sprzątaniu
- brak bezp. kontaktu z elementami grzejnymi
- spokój otoczenia
Oczywiście są też minusy: nieatrakcyjny i małowidowiskowy wygląd, brak możliwości ciągłej wizualnej kontroli osobnika, ograniczenie wysokości zbiornika, koszty.
Całkowicie wystarczajace dla regiusow. a duzej wysokosci one i tak niepotrzebuja bo wola przebywac na podlozu niz w gornych czesciach terrari.
Stosowanie ułozenia pojemnikow jednepod drugim ułatwi dodatkowo ogrzewanie,
Pojemniki wspommagaja sie wymiana ciepla. Obsługa ułatwiona do minimum.
Poprostu super gratuluje Evoker.
no to jeszcze 1 strzał...
A tak z ciekawości :
gdzie kupiłeś te pojemniki i po ile??
Dzięki
Pozdrawiam!!
Maciej
Evoker, mam pytanie: jak rozwiazales kwestie wentylacji? Na zdjeciach widzialem wywiercone otwory, ale czy sa one tylko na jednym boku pudelka, czy moze na dwoch? Jesli na dwoch, to naprzeciw siebie czy na bokach przylegajacych? Pytam, bo przymierzam sie do budowy 'raka':) i to jedyne pytanie, na ktore nie moglem znalezc odpowiedzi w necie
Pozdrawiam!
O ile sie nie myle, na drugiej fotce namierzylem otwory naprzeciwko- czy mam racje?
no i czemu to ma służyć tak właściwie?
Otwory są na krótszych bokach pojemnika, średnica 6mm.
Z przodu pojemnika 1 rząd 8 otworów, w przeciwległego końcu 2x rząd 8 otworów.
Oczywiście całość nie jest 100% szczelna więc jest wiele naturalnych obiegów powietrza.