Prosze o udzielenie mi odpowiedzi na powyzsze pytanie ;]
Wersja do druku
Prosze o udzielenie mi odpowiedzi na powyzsze pytanie ;]
Dorosłe modliszki dużych gatunków może i by potrafiły zjesć oseska ale pomyśl jak by to wyglądało- modliszka przeciez obgryza swoją ofiarę...A noworodek nalezy jeszcze do ssaków wiec wyobraz sobie widok.......Słyszałem ze dorosłe H.membranacea potrafia upolować oseski.
teoryetycznie tak a praktycznie to zależy czy im je podasz albo jeśłi żyjąna wolności czy sobie znajda. No i muszą być oczywiście odpowiednio duże i uważam karmienie ich oseskami za sadyzm.
tak..pytam sie tylko z ciekawosci teoretycznej ;] bo ktos mi mowil ze mozna dawac a cos w to nie wierzylem...;]
sadyzm no co Ty AGAM a karmienie pajakow, skorpow, wezy, jaszczurek i innych to tez sadyzm, a gdy na wolnosci upoluje to tez sadyzm??
Duze modliszki sa w stanie upolowac male kregowce, np. ptaki i ssaki (mala mysz, niekoniecznie osesek). Jednak odradzam takie karmienie, bo jest to niezbyt przyjemne doswiadczenie.
Tak to jest sadyzm karmienie skorpionów też - pająki i weze zabijają szybko. A na wolności to natura a nie sadyzm. Tutaj jest wybór.
Tak jak powiedzial AGAM, weze szybko dusza, pajaki jadem zabijaja, natomiast skorpiony zadko uzywaja kolca jadowego wiec mysza jest wciagana na zywca, o modliszkach juz nie wspomne. Nie wiem czy widok jeszcze zywej myszy zjadanej od srodka kogos cieszy.
Mialem dorosla samice hieroduli i sadze ze nie bulo by problemu podac jej oseska (nie wiem co z koscmi i czaska)
Kiedu moja hereodula po ostatniej wylince wciagnela 25 (w 3 dni) jeden z hodowcow namawial mnie zebym jej podal oseska :((( ale pomysl co to by byl za nieprzyjemny widok krwi, upapranym terra i uwalonej w niej modliszce.
Hya to malo estetyczny widok ale jak ktos lubi.
Adam
mialo isc do P4w3l
Nic nie jest sadyzmem pod warunkiem że dany owad czy ssak jest pożywieniem dla innego zwierzęcia. Sadyzm to jest znecanie się nad owadem-ssakiem które nie ma ani zadnego celu naukowego.
Co do kosci - wydaje sie to dziwne, ale np. sphodromantis gastrica sa w stanie zjesc kosci mlodej (3-4cm) zaby.
Jeśli uważasz to wszystko za sadyzm, znaczy że jesteś miękki, co za róznica czy modliszka zje tą mysz w polsce czy w afryce?
sadyzm to bylby gdybys wrzucil ta mysz to pojemnika zadzwonil po kumpli i byscie sie z tego cieszyli...
popostu mi np zal jest zucic taka mysz czy cos w tym rodzaju jezeli wiem ze jesto to zbedne....wiadomo ze weza nie bede karmil siwerszczami ;| ale tez bez przesady w naturze zabija sie zeby przezyc ale w tym momecie my kierujemy ta "dzungla" i to zalezy od nas....
Ale Ty zdecydowales sie na kierowanie ta jungla wiec co TY wogole wypisujesz, decydujecie sie na hodowle egzotycznych wezy, jaszczurek, modliszek, pajakow... i zal wam jest je nakarmic?? to lekka przesada po kiego ch*** sie pakujecie w ten interes, sorry jesli ktos poczul sie urazony tym postem ale to ja czuje sie urazony gdy czytam o czyms takim