-
jak to jest z tym jadem......?!?!?!
wszystkie osoby które sie pytałe twierdzą że nie wszystkie ptaszniki mają jad więc uwierzyłem i tak też twierdze, ale dzisiaj trafiła sie osoba która twierdzi że wszystkie pająki mają jad.. to w końcu mają jad wszystkie ptaszniki czy niee...
Za odpowiedzi zgóry dzięki.
-
Re: jak to jest z tym jadem......?!?!?!
Tak, wszystkie ptaszniki maja jad tylko niektore maja mocniejszy, taki ktory zagraza zyciu czlowieka a niektory jest porownywalny do jadu pszczoly czy osy. Tak mi sie wydaje. Osobiscie nie slyszalem o ptasznikach ktore nie maja jadu.
-
To co ja słyszałem to każdy pająk swiata ma jad. No w końcu chyba one trawią zewnetrznie a do zabicia ofiary to jednak chyba jad jest im potrzebny.Ale profesionalista to ja nie jestem :)
-
wlasnie !! moj znajomy twierdzi ze ptaszniki nie sa jadowite te nie które np. p. patus ( ja si na ptasznikach i na pajakach w ogóle nie znam )
a czytaBam w paru opisach profesionalistów ( przynajmniej tak mi sie wydaje ) i w ksiazce gdzie raczej takich bledow nie popelniaja i pisza ze wszystkie pajaki sa jadowite prawda czy falsz ? bo ja tez zielona jestem -_-
-
-
Jak mowi ze p.platus nie ma jadu to niech go rozdrazni palcem. Sama to ze jak zostanie ukaszony to poczuje nie mowiac o wszyknietym jadzie...
-
"wszystkie ptaszniki posiadają jad" - cytat z "Pająki Ptaszniki", Paweł Cieślak, str.10
Napisałem już to wcześniej ale nie iwem czemu nie zaskoczyło :/ :P
-
TAK kazdy ptasznik ma jad ( zalezy od gatunku albo slabszy albo mocniejszy) i nie ma co tutaj filozofowac :) pozdrawiam
-
Jest jeden pająk, chyba też ptasznik, który biega 4km/h i nazywa się Sulfuga - nie ma jadu, nie ma kłów, tylko siekaczki, które bardzo mocno się zaciskają i kroją ofiare.
-
Solfuga nie jest pająkiem :-)
-
Każdy ptasznik ma jad. Jest kilka pająków nie posiadających jadu ale dokładnie nie pamiętam jakie to gatunki. Może ktoś wie.?
-
Heheh wszystkie maja jad :) Dlaczego ?? juz odpowiadam :) bo jak by zabily swe ofiary ?? jak je rozpuszczaly i jadly ?? no powiedz cie jak ?? jesli ktos twierdzi inaczej niz ja to pisac :) ( Moge sie mylic ) a jesli sie myle to nich opisze mi sposoby zabijania bez jadu i konsumpcji :D
pozdrawiam :D
-
Wszystkie ptaszniki są jadowite.
Podobno niektóre pająki z rodziny Uloboridae mają uwstecznione gruczoły jadowe. Ale chyba tylko część z nich jest niejadowita.
-
no jednak sie troszkę mylisz :P
otóż jak pająk zjada np. świerscza to wystarczy ze go ukłuje i wrzuca od razu do siebie, a swierszcze jesta przeciez trawiony w środku enzymami a nie jadem.
jad jedynie byłby mu potrzebny do zabijania większych ofiar w warunkach naturalnych gdzie w sumie to on jest ofiarą i broni się tymi kłami z jadem.
wszystkie ptaszniki mają jad i niema innej opcji :D
-
A ja zawsze myślałem ze to właśnie jad rozkłada ofiarę i pająk potem wysysa ze środka już rozpuszczone wnętrzności
-
wysysanie wysysaniem, ale ogólny proces trawienia odbywa się w środku, przeciez nie mieli ci swierszcza w zebacz tylko go wpycha przez iles tam sekund i tyle go widziałes :P
-
Dark Raptor napisał:
"Wszystkie ptaszniki są jadowite."
i miał racje bo dark to mądry człowiek :)
-
chrzanu, co ty, za przeproszeniem pieprzysz?
ofiara jest trawiona na zewnatrz, "jad" wydzielany przez pajaki to nie tylko jad, ale także enzymy trawienne, dlatego niektóre ofiary umierają tak długo.
a pająk wsysa to, co się rozpuści
i nie wpycha go, tylko mieli czasem zębami, żeby powbijać się w inne miejsca.
-
'All spiders, except the hackled orbweavers (Uloboridae) and certain species of the primitive segmented trapdoor spiders (Liphistiidae), have venom.
Robert Gale Breene III, 'Spider Digestion and Food Storage'
-
WSZYSTKIE PAJAKI MAJA JAD!!!
-
-
pajak zabija jadem po czym wstrzykuje enzymy trawienne które "rozpuszczają" ofiare...ale jad i enzymy to nie to samo...
a odnośnie jadowitości pajaków...na świecie sa bodajrze 2 albo 3 gatunki pajków NIE posiadających jadu (reszta posiada silniejszy lub słabszy jad)...morda chyba zna ich nazwy a wiec niech on sie wypowie ;]
-
Dokładnie. Wszystkie ptaszniki są jadowite ale jest kilka (chyba za mocne słowo) gatunków>>pająków<< które jadu nie posiadają. Złapana zdobycz jest szczelnie owijana pajęczyną, po czym do środka wstrzyknięte zostają enzymy trawienne, pająk wsysa to co rozpuszczone i znowu zalewa enzymami, tak kilkakrotnie (nawiasem mówiąc fajnie wygląda taki pajęczynowy balonik nazmiane napompowany i wypompowany)
-
widze ze nie rozumiesz zróznicy pomiedzy jadem i wysysaniu "witamin" ze swierszcza przez pająka a enzymami trawiennymi.
jad zabija i pozwala na zjedzenie ofiary, pająk mieli go w żebach dopóki wszystko wyssie, reszte pakuje do siebie do środka i tam swierszcz jest trawiony. czyli rozkłada sie jego, pancerz itd. przeciez pajak nie wyssie ci zebami czułem, czy naskórka swierszcza ,dlatego to sie rozkłąda w środku.
podobnie uczłowieka, masz enzymy trawienne w slinie (u ptszników to jad) i jeszcz sobie kanapke i jesz i jesz i połykasz, ale proces trawienia odbywa się w środku poprzez kwazy żołatkowe czy jak to sie tam nazywa. !! !! !!
-
A czy ktos mowi, ze pajaki przez zeby wsysaja pokarm?????
Przeciez maja uklad gebowy, ale uklad pokarmowy pajakow nie jest przystosowany do wchlaniania innego pokarmu, jak plynny.
-
Polecam ciekawy artykul na ten temat link podalem juz powyzej, ale jeszcze raz powtorze... :)
http://www.atshq.org/articles/Digestion.pdf (ang.)
http://www.terrarystyka.com.pl/artyk...20030403224320 (pol.)
-
To tak jakbys zapytal czy wszystkie psy gryzą...Kazdy ptasznik ma jad
-
a ty znowu swoje.
pajaki nie pakuja sobie nic do otworu gębowego, żadnych kawałków świerszcza ani nic, a chityny w ogóle nie rozkładają (śmieszy mnie ta teoria, że owady z wiekszą ilością chityny pozwalają ulepszyć pancerz pająka - to tak jakby poprzez jedzenie cudzych paznokci rosły mi moje), tylko ją zostawiają i zwijają w kulkę. I nie tylko chityny, gdy wrzuciłem mojej dorosłej cambri dorosłego samca irminii, wbiła się tylko w karapaks i ssała, lekko go rozpuszczając, ale nóg i reszty nie zjadła.
z reszta maly podal ci linka wiec poczytaj sobie.
-
Dokladnie. Maja cos takiegoja zoladek ssacy a trawienie jest zewnetrzne (cos jak u rozgwiazd, aczkolwiek nie do konca...). Jad zabija, nastepnie enzymy rozkladaja ofiafe POZA cialem pajaka a dopiero strawiona "papka" zostaje :wsysnieta" do zoladka gdzie rozpoczyna sie proces przyswajania substancji odrzywczych.
A propo. Ma ktos dobre zdjecia aparatu gebowego (czy otoru jesli ten pierwszy nie zostal wyksztalcony) pajakow? Bo jestem ciekaw jak to wyglada z bliska.