kupuję czarną we wtorek (jak się uda), szukałem opisów chodowli ale bezskutecznie :-(
dajcie mi proszę jakiegoś linka do stronki z dokładnym opisem zachowań i wymagań mego nowego przyjaciela (może być po angielsku-dam radę)
Wersja do druku
kupuję czarną we wtorek (jak się uda), szukałem opisów chodowli ale bezskutecznie :-(
dajcie mi proszę jakiegoś linka do stronki z dokładnym opisem zachowań i wymagań mego nowego przyjaciela (może być po angielsku-dam radę)
Kupujesz pająka i nic niewiesz? mam na komputerze przepisany z jakiejs ksiazki artykulik o hodowli czarnej wdowy. Jest dosc ubogi ale podstawowe info jest.
Wdowy-Warunki chodowli:
Pająki z rodzaju Latrodectus hodujemy w dobrze uszczelnionym terrarium, lub w słoikach z perforowanym wieczkiem. Natłuszczenie wieczka oliwka roslinna lub wazelina uniemozliwi pajakowi zawisanie pod nim. Na dno kładziemy warstwe torfu zmieszanego z piaskiem, ustawiamy pionowo kilka gałązek, wśrod których samica zbuduje gniado. Pająki ze strefy umiarkowanej potrzebuja temperatury ok. 20*C gatunki tropikalne ok 25*C. Należy unikać jasnego światła i nadmiernej wilgotności, która może powodować rozwój grzybów. Karmimy małymi owadami.
Powyższy tekst nie jest moją własnością i niemam pojęcia z jakiego zrodła pochodzi, dostałem go w takiej formie na maila.
Pytanko gdzie kupujesz tego
pająka i czy jest ich więcej i
po ile mniej więcej one chodzą.
????????????????????????????
@@@@@@@@
$!!!!Pozdro!!!!$
$!!!!!!PLU!!!!!!$
@@@@@@@@
Ten tekst jest z Encyklopedii terrarystyki, Neo :)
www.petbugs.com W dziale Caresheets poszukaj.
THX morda - znalazłem: Lactrodectus mactans
(szkoda, że tak krótko żyją: samica do trzech lat, samiec do roku)
@Neo2: o kędziorach jest milion artów a o czarnej znacznie mniej ;-)
okazja mi się natrafiła to zamówiłem. nic nie wiem więc pytam ;-)
@PLU: nie wiem czy przepłacam ale daje za niego 100, pająk jest z czech, L2, prawdopodobnie bez kwitów (w sumie nie jestem pewien czy podlega rejestracji).
we wtorek będę wiedział wiecej. mam nadzieję, ze pająk będzie w dobrej kondycji.
jeżeli nie jest to nielegalne (prosze o info) i koleś będzie miał ich więcej - dam info na giełdzie.
teraz pytanko numer 2:
100 zł to dobra cena ??
szukając info znalazłem antidotum na jad:
"... Antivenin Lactrodectus mactans (Merc Sharp and Dohme) – fiolki 6 tys. jednostek przeciwciał w postaci substancji liofilizowanej + fiolka z rozpuszczalnikiem 2,5 ml. Podawane w razie pokąsania przez czarną wdowę..."
stronka:
http://henrozanski.webpark.pl/fitotoksykologia2002.htm
Aha no to dobrze wiedziec, w takim razie niewiem czy mozesz na nim polegac bo o encyklopedii terrarystyki w wersji polskiej opinie są nie najlepsze :]
ciekawe co byś zrobił jakby cię oszukali i sprzedali jakiegoś pajączka domowego;)
to co zwykle:
zabita żona, spalona chata, urwana głowa i nasrane do karku ;-)
ile dales i gdzie?
Tej chłopie (Robson) czytaj 4 posty wyżej to sie skapujesz !!!!!!!
@@@@@@@@
$!!!!Pozdro!!!!$
$!!!!!!PLU!!!!!!$
@@@@@@@@
Sorki pomyła :\ Tej chłopie (Robson) czytaj 4 posty wyżej to sie skapujesz !!!!!!!
@@@@@@@@
$!!!!Pozdro!!!!$
$!!!!!!PLU!!!!!!$
@@@@@@@@
l2 to bedzie miała z 3 mm długosci z nogami ;D
z czarnej wdowy niema żadniej atrakcji poza jej niebezpiecznym jadem bo wyglada do bani .........
Ptaszniki hoduję, ale nigdy bym nie trzymał w domu czarnej wdowy jeszcze mi zycie miłe hehehe :)
Z tym niebezpiecznym jadem też są jaja. Najpierw musi Cie ukąsić (a to cięzkie dla niej) a dwa - to płochliwe pająki, nie są agresywne.
A tak po zatym to ta wdowa nie ma nawet fajnej
pajęczynki (dopiero dzisiaj obejżałem fotki !!!)
@@@@@@@@
$!!!!Pozdro!!!!$
$!!!!!!PLU!!!!!!$
@@@@@@@@
No i trzy - jad choć jad jest silny, to jest go mało.
Ale jest 15 razy silniejszy od jadu grzechotnika pustynnego.
A tak wogole jesli to L2 to skad wiesz, ze nie trafi Ci sie samiec ? Bo samiec, to faktycznie wyglada lipnie jak siemasz :D
Przepłacił chłopak troche jak za l2. Toz to nawet nei widac dobrze tego a co dopiero nakarmic. Według mnie słabego interesa ubiłes, bo ten pajak ani piekny, ani duzy, niema ciekawych sieci, ale za to GROZNY i to jest fajne no nie :)
Grozna to jest samica, a jak sie samiec trafi ? Lipa wtedy :/
Nigdy bym nie wydał 100zł na takiego pajaka, za 100zł mam kilka małych pająkow duuuzo ciekawszych.
Ale nie masz groznej , jadowitej , morderczej i demonicznej "CZARNEJ WDOWY"
BRYYYYYYY.
Az sie boje jak bedzie wiecej takich ludzi, pewnie jakby miał okazje to by Atraxa tez kupił. Po co wam grozne zwierzeta skoro łagodniejsze tez są ciekawe. :/
U TomkaG kiedys mozna bylo kupic L. corallinus za 40zl.
Co do jadu, to nie dramatyzujmy. Latrodektyzm pojawia sie u bardzo malego procenta ukaszonych. Najczesciej reakcja na jad przebiega bezobjawowo.
Z tego co pamiętam to objawy ukąszenie odczuwa "zaledwie" 20% osób ukąszonych
A co rozumiec trzeba przez "odczucie" ?
yyy no wiesz ciezkie komplikacje, utrata swiadomosci, smierc to takie "odczucie" ugryzienia :)
THX Atrax - dzięki tobie, dam za niego max 5 dyszek.
@Neo2: jak trafił by się atrax - pewnie bym kupił ;-) ładniejszy od czarnej ale koleś mówił, że ma tylko czarne i imperatory :-(
50 PLN to i tak dosyc wygórowana cena... tak naprawde to wiecej hałasu z ta czarna wdową niż to warte... jest tego kilkanascie gatunkow, z czego raptem jeden stwarza zagrozenie dla czlowieka.
Nie no z Atraxem to przesadziłem, bo mi tez sie podoba i tez bym kupił jakby była okazja :) Ale wdowy mi sie wogole nie podobają, bo za szafą mam 3 prawie identyczne :D
Nio wlasnie, jeden mantid sie normalnie wypowiedzial....
Mialam kiedys jedna wdowke, ale nie mactans, tylko taka z zoltym paskiem przy spodzie odwloku (zapomnialam nazwy, bije sie w piersi - pamietam tylko nazwy ptasznikow). Nie podobalo mi sie toto, male, prawie niewidoczne, zylo rok... phiii, nigdy wiecej ;)
Jak będziesz już miał tego pajączka to napisz coś o tym na forum. A propo , ile kosztuje antidotum , odtrutka itd.. ??? :)
A po co Ci? Jak Cię ukąsi to i tak masz małe szane żeby cos Ci się stalo.
Morda 5% to nie takie male ryzyko, a wlasnie tyle wynosi smiertelnosc. Zreszta niechodzi tylko o mozliwosc zejscia, a o samopoczucie, bole itp. przez nawet ponad miesiac
Tak czy siak - trzeba się mocno natrudzić żeby Cie taka wdowa ukąsiła. Tchóżliwe toto no i przy odrobinie uwagi nic Ci sie nie stanie.