-
nowy nabytek: wdowa ;-)
kupuję czarną we wtorek (jak się uda), szukałem opisów chodowli ale bezskutecznie :-(
dajcie mi proszę jakiegoś linka do stronki z dokładnym opisem zachowań i wymagań mego nowego przyjaciela (może być po angielsku-dam radę)
-
Re: nowy nabytek: wdowa ;-)
Kupujesz pająka i nic niewiesz? mam na komputerze przepisany z jakiejs ksiazki artykulik o hodowli czarnej wdowy. Jest dosc ubogi ale podstawowe info jest.
Wdowy-Warunki chodowli:
Pająki z rodzaju Latrodectus hodujemy w dobrze uszczelnionym terrarium, lub w słoikach z perforowanym wieczkiem. Natłuszczenie wieczka oliwka roslinna lub wazelina uniemozliwi pajakowi zawisanie pod nim. Na dno kładziemy warstwe torfu zmieszanego z piaskiem, ustawiamy pionowo kilka gałązek, wśrod których samica zbuduje gniado. Pająki ze strefy umiarkowanej potrzebuja temperatury ok. 20*C gatunki tropikalne ok 25*C. Należy unikać jasnego światła i nadmiernej wilgotności, która może powodować rozwój grzybów. Karmimy małymi owadami.
Powyższy tekst nie jest moją własnością i niemam pojęcia z jakiego zrodła pochodzi, dostałem go w takiej formie na maila.
-
Pytanko gdzie kupujesz tego
pająka i czy jest ich więcej i
po ile mniej więcej one chodzą.
????????????????????????????
@@@@@@@@
$!!!!Pozdro!!!!$
$!!!!!!PLU!!!!!!$
@@@@@@@@
-
Ten tekst jest z Encyklopedii terrarystyki, Neo
-
www.petbugs.com W dziale Caresheets poszukaj.
-
THX morda - znalazłem: Lactrodectus mactans
(szkoda, że tak krótko żyją: samica do trzech lat, samiec do roku)
@Neo2: o kędziorach jest milion artów a o czarnej znacznie mniej ;-)
okazja mi się natrafiła to zamówiłem. nic nie wiem więc pytam ;-)
@PLU: nie wiem czy przepłacam ale daje za niego 100, pająk jest z czech, L2, prawdopodobnie bez kwitów (w sumie nie jestem pewien czy podlega rejestracji).
we wtorek będę wiedział wiecej. mam nadzieję, ze pająk będzie w dobrej kondycji.
jeżeli nie jest to nielegalne (prosze o info) i koleś będzie miał ich więcej - dam info na giełdzie.
teraz pytanko numer 2:
100 zł to dobra cena ??
-
szukając info znalazłem antidotum na jad:
"... Antivenin Lactrodectus mactans (Merc Sharp and Dohme) – fiolki 6 tys. jednostek przeciwciał w postaci substancji liofilizowanej + fiolka z rozpuszczalnikiem 2,5 ml. Podawane w razie pokąsania przez czarną wdowę..."
stronka:
http://henrozanski.webpark.pl/fitotoksykologia2002.htm
-
Aha no to dobrze wiedziec, w takim razie niewiem czy mozesz na nim polegac bo o encyklopedii terrarystyki w wersji polskiej opinie są nie najlepsze :]
-
ciekawe co byś zrobił jakby cię oszukali i sprzedali jakiegoś pajączka domowego
-
to co zwykle:
zabita żona, spalona chata, urwana głowa i nasrane do karku ;-)
Uprawnienia umieszczania postów