Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: nowy nabytek: wdowa ;-)

mongothealien
    Guest

nowy nabytek: wdowa ;-)

kupuję czarną we wtorek (jak się uda), szukałem opisów chodowli ale bezskutecznie :-(
    dajcie mi proszę jakiegoś linka do stronki z dokładnym opisem zachowań i wymagań mego nowego przyjaciela (może być po angielsku-dam radę)

Neo2
    Guest

Re: nowy nabytek: wdowa ;-)

Kupujesz pająka i nic niewiesz? mam na komputerze przepisany z jakiejs ksiazki artykulik o hodowli czarnej wdowy. Jest dosc ubogi ale podstawowe info jest.

Wdowy-Warunki chodowli:
    Pająki z rodzaju Latrodectus hodujemy w dobrze uszczelnionym terrarium, lub w słoikach z perforowanym wieczkiem. Natłuszczenie wieczka oliwka roslinna lub wazelina uniemozliwi pajakowi zawisanie pod nim. Na dno kładziemy warstwe torfu zmieszanego z piaskiem, ustawiamy pionowo kilka gałązek, wśrod których samica zbuduje gniado. Pająki ze strefy umiarkowanej potrzebuja temperatury ok. 20*C gatunki tropikalne ok 25*C. Należy unikać jasnego światła i nadmiernej wilgotności, która może powodować rozwój grzybów. Karmimy małymi owadami.

Powyższy tekst nie jest moją własnością i niemam pojęcia z jakiego zrodła pochodzi, dostałem go w takiej formie na maila.

PLU
    Guest

Pytanko gdzie kupujesz tego
    pająka i czy jest ich więcej i
    po ile mniej więcej one chodzą.
    ????????????????????????????

@@@@@@@@
    $!!!!Pozdro!!!!$
    $!!!!!!PLU!!!!!!$
    @@@@@@@@

Predator
    Guest

Ten tekst jest z Encyklopedii terrarystyki, Neo

morda
    Guest

www.petbugs.com W dziale Caresheets poszukaj.

mongothealien
    Guest

THX morda - znalazłem: Lactrodectus mactans
    (szkoda, że tak krótko żyją: samica do trzech lat, samiec do roku)

@Neo2: o kędziorach jest milion artów a o czarnej znacznie mniej ;-)
    okazja mi się natrafiła to zamówiłem. nic nie wiem więc pytam ;-)

@PLU: nie wiem czy przepłacam ale daje za niego 100, pająk jest z czech, L2, prawdopodobnie bez kwitów (w sumie nie jestem pewien czy podlega rejestracji).
    we wtorek będę wiedział wiecej. mam nadzieję, ze pająk będzie w dobrej kondycji.
    jeżeli nie jest to nielegalne (prosze o info) i koleś będzie miał ich więcej - dam info na giełdzie.

teraz pytanko numer 2:
    100 zł to dobra cena ??

mongothealien
    Guest

szukając info znalazłem antidotum na jad:
    "... Antivenin Lactrodectus mactans (Merc Sharp and Dohme) – fiolki 6 tys. jednostek przeciwciał w postaci substancji liofilizowanej + fiolka z rozpuszczalnikiem 2,5 ml. Podawane w razie pokąsania przez czarną wdowę..."

stronka:
    http://henrozanski.webpark.pl/fitotoksykologia2002.htm

Neo2
    Guest

Aha no to dobrze wiedziec, w takim razie niewiem czy mozesz na nim polegac bo o encyklopedii terrarystyki w wersji polskiej opinie są nie najlepsze :]

persea
    Guest

ciekawe co byś zrobił jakby cię oszukali i sprzedali jakiegoś pajączka domowego

mongothealien
    Guest

to co zwykle:
    zabita żona, spalona chata, urwana głowa i nasrane do karku ;-)

Uprawnienia umieszczania postów