Witam
czy ktoś z Was mial moze z nim do czynienia? i czy zeczywiscie jest tak "straszny" jak to z opisu wynika?:)
ewentualnie czy widac je czasem w sprzedaz?
z gory dzieki za odp:)
Wersja do druku
Witam
czy ktoś z Was mial moze z nim do czynienia? i czy zeczywiscie jest tak "straszny" jak to z opisu wynika?:)
ewentualnie czy widac je czasem w sprzedaz?
z gory dzieki za odp:)
straszny może nie tyle co drogi i wymagający w zoologikach słyszałem że ok 1200 potrafi stać a wymiary same mówią za siebie jakiego terra wymaga
jak chcesz możesz sobie kupić, ostatnio był jeden w zoologiku w Platanie (Zabrze), w małym akwa (jak na jego rozmiary i potrzeby..) gdzie było 5cm brudnej wody i brak możliwości wyjścia na suchy ląd itd.............
brak lądu raczje mu nie przeszkadzał one bardzo rzadko wychodzą na ląd praktycznie tylko po to aby jaja złożyć jedynie można się czepiac wielkości akwa i tego że miał brudno
dzieki :)
pytam bo jzu kupilem jedego malutkiego i jest naprawde uroczy ;] w necie nei znalazlem ani jedegozdjecia ktore by pokazywalo jak wyglada ten moj ,ale jeszcze poszukam:)
ma naprawde inny charakter niz inne o wygladzie jzu nei wspomne:)ale jest juz jednym z moich ulubionych obok zolwiaka chinskeigo:P
Widzialem takiego w ZOO maly to nie jest a zolwiaki sa super sam mam jednego
heh a ile za niego dałeś ?? a pozatym to uroczy będzie dopiero jak będzie miał jakieś 20 kg i 40 cm pancerza wtedy zapewnić mu warunki będzie niezłą jazdą
ja też mam chelydre !
poczekaj aż dorośnie :)))
zniemisz szybko zdanie mój ma teraz 23 cm karapaksu !!!
pogadamy za 2-3 lata i wtedy zobaczymy czy nadal będzie taki milutki:)
ale co prawda to prawda ten żółw jest tak brzydki że aż piękny!
wg mnie to kościół gotycki w skorupie .)))
PAMIĘTAJ TYLKO ŻEBYŚ NIE KARMIŁ GO RYBAMI MORSKIMI BO STRASZNIE GO OTŁUŚCISZ !!!!
DAWAJ MU RYBY SŁODKOWODNE ( ZADNYCH OKONI I CIERNIKÓW BO MOŻNA GO ZABIĆ - BARDZO OSTRE OŚCI)
POWODZENIA W HODOWLI
no dokladnie tak jak mowicie;]
tez mam chinskeigo ale rosnie niezle (xoprawda ma dopiero kolo 15cm ale jzu jest neizly:)
najwiekszy jak narazie z moich zolwi to zolwica czeronolica 26cm samej skorupy:)
no fakt moj "uroczy" zolwik narazie jest taki malenki :P(dalem za niego tylko 130zł) ale jest przesliczny :P a jak urosnie to hmm bede sobie jakos radzil:) na obecna chwile i tak mam sporo roboty z bandą liczącą 12 zółwi (w tym 6 gat)
witam
No to jestem naprawde zdziwiony, że ktoś hoduje takie żółwie w Polsce.
Mógłbyś mi powiedzieć OBMAB w jakim zbiorniku go chowasz? Może masz jakieś zdjęcia? Pytam z czystej ciekawości bo sądze że na tym forum są ludzie odpowiedzialni i zdają sobie sprawe z odpowiedzialności przed którą stoją chcąc hodować takie gadziny.
Tak na marginesie to też mam żółwiaka i uważam że jest to najciekawszy z żółwi (przynajmniej tych które widziałem).
pozdrawiam
mój zbiornik to 200cm długi 45 szeroki i 50 wysoki
PiotrekP jakie masz gatunki żólwi
ja mam w sumie 17 szt:)))) i ciągle przybywa
tak ten zolw jest rzeczywiscie piekny!!
ile chca za niego w tym zoologu w zabrzu??
no OBMAB sam się pochwal jakie to masz żółwie i pokaż jak możesz jakieś fotki
Matko Boska, gdzie ty je wszystkie trzymasz?!
ja mam glownie czerownolice (7sztuk)
z ladowych:
greckiego
i stepowego
dalej wodne :
zolwiaka chinskiego
wspomnianego jaszczorowatego
i wspomnianego kiedys tez malowanego:)
(zreszta wszystko mam napisane w profilu:)
OBMAB - od dawna go hodujesz? jak szybko rosnie ?
i napisz tez jakie Ty masz zolwie:)
a dzieki za rady :) narazie karmilem go naszymi rybkami z rzreki :) tak jak i reszte:)
narazie zjadl niewiele, jest u mnie dopieor od kilku dni wic musie sie zaklmatyzowac ,ale mysle ze bedzie ok:)
ja mam tą chelydre od 6 miesięcy, u mnie urosł już ok 0,5-0,8 cm i utył teraz ma ok. 2,7-3 kg jest super!
moje żólwie :
-trachemys scripta elegans 8 szt
-testudo horsefieldi 3szt
-testudo hermanni 3szt
-testudo greca ibera 1szt
-testudo greca zarudny 1szt
-chelydra serpentina 1szt
+______________________
8+3+3+1+1+1=17szt
i to nie koniec;)
żółwie to moja pasja od 10 lat :)))
to chelydre jzu kupiles taka duza? gdzie i za ile? z ciekawosci pytam:)
ja w sumie zolwie tez mma juz ladnych kilka lat ale tylko byly czerwonolice...
od 2 lat przybywaja nowe gatunki:) ale glownie wodne , bo te mi latwiej utrzymac:)
a jak radzisz sobei z zywienei m tylu czerwonolicych? bo moej sa dosc duze (najwieksza samica ma 26cm skorupy)i jedza co nei miara sporo ryb musze im dawać....
czerwonolice ma od 6cm -29cm ładne stado!
jedą i rosną a ja nie mam problemów !!!
mam jaszczurowatego <niestety jednego. od 2 lat , i sądze ze dokonales dobrego wyboru , jezeli bedziesz potrzebowal jakies inf praktyczne , to jestem w stanie udzielic<prawdopodobnie>. GOOD CHOICE!
cholera , cos nie wyszlo , w kazdym razie jezeli bedziesz potrzebowal jakies inf praktyczne to jestem <prawdopodobnie> w stanie udzielic. sam niestety mam na razie jednego takiego zolwia, ale moze w tym roku powieksze to stado , bo bardzo dobrze zolw zachowuje sie w oczku wodnym, co rokuje :)