czytałem ciekawy artykuł jestem ciekaw waszych opinii na ten temat
pozdrawiam
http://pages.infinit.net/waldemar/sc1.doc
mam nadzieje że avicularia też zajmie stanowisko.
Wersja do druku
czytałem ciekawy artykuł jestem ciekaw waszych opinii na ten temat
pozdrawiam
http://pages.infinit.net/waldemar/sc1.doc
mam nadzieje że avicularia też zajmie stanowisko.
no potwory :))
Hmm... Jezeli te wszystkie "przypadki" nie sa zmyslone (a raczej nie sa), to te ofiary mialy niezlego pecha..... zeby zostac dziebnietym w kark przez pajaka, ktory chwile wczesniej ukasil jedna osobe i zeskoczyl z niej...
W kazdym razie objawy ukaszenia sa jak najbardziej prawdziwe. Stromatopelmy, Poecilotherie, Pterinochilusy, Haplopelmy, Heteroscodry to pajaczki, ktore z powodzeniem moga zagrozic zdrowiu doroslego czlowieka. Z tych wyzej wymienionych, wyjatkowo zla slawa ciesza sie wlasnie Poecilotherie i Stromatopelmy.
Moja odpowiedz na pytanie postawione w topicu brzmi:
Stromatopelmy nie sa potworami...bronia wlasnego zycia w walce o przetrwanie...to czlowiek jest glupi. Nie spotkalem sie z przypadkiem, aby to pajak pierwszy sprowokowal atak. Poza tym niewazne CO sie hoduje, tylko KTO hoduje.
Pozdrawiam.
Zgadzam się w 100% z Atrax'em. Pająki tak już zostały stworzone że naruszając ich środowisko jesteśmy narażeni na ataki z ich strony! Przecież wszystko w przyrodzie się broni, pająki także i nie możemy mieć do nich za to jakichkolwiek pretensji, ewentualnie do siebie że naruszamy ich spokój! Dokładnie, nie ważne CO ważne KTO!
Jakoś nie chce mi się wierzyć że ktoś był na tyle zdolny że wszedł na drzewo żeby złapać pająka i zapomniał wziąc pojemnika do którego mał go złapać...... poaztym jak był bez liny itp to jak on zamierzał z nim w jednej ręce zejść zpowrotem? zebami by się trzymał? Ale nie będe wnikał w szczególy.
Takto tez sie z wami zgadzam...... ale czemu odrazu nazwali je potworami? niektóre ptaszniki wyglądają duzo goźniej....
Tekst w jez. angielskim znajduje sie tutaj:
http://www.arachnopets.com/arachnobo...&threadid=5832
Coz, przetlumaczylem go i umiescilem na swoim serwerze na prosbe kilku osob oraz poniweaz wydal mi sie ciekawy i wart zapoznania sie z nim, szczegolnie dla poczatkujacych pajeczarzy, ktorzy na poczatek maja zamiar kupic "cos hardcore'owego".
Stromatopelma calceata nigdzie w tekscie nie jest nazwana "potworem", poniewaz nim nie jest.
Jak zupelnie slusznie zauwazyl Atrax, niewazne CO sie hoduje, tylko KTO hoduje.
Odnosnie watpliwosci Mimi ... zauwaz, ze autor "umiescil czas i miejsce akcji" w Sierra Leone a akrobatami wchodzacymi na 50 stopowa palme po pajaka bez zabezpieczenia sa przedstawiciele tubylczej ludnosci (czyli murzyni) po ktorych prawdopodobnie nie takich jeszcze smiesznych i glupich pomyslow nalezaloby sie spodziewac :)
"przedstawiciele tubylczej ludnosci (czyli murzyni) po ktorych prawdopodobnie nie takich jeszcze smiesznych i glupich pomyslow nalezaloby sie spodziewac :)"
O ty rasisto...
Nie, no nie zaczynajcie tylko dyskusji o rasistach na forum pajęczym... :P. Stanowisko mam podobne jak przedmówcy... Ja żadnego zwierzęcia (poza człowiekiem) nie nazwę potworem, bo nim nie jest. Ludzie jak się czegoś boją lub nie znają, to się tego boją i tyle. Oczywiście Stromatopelma to nie jest ptasznik dla początkującego, podobnie jak inne silnie jadowite gatunki. Ale nie przesadzajmy, nie czyńmy z ptaszników szatanów nie z tej ziemi... Jak mnie ktoś klepie w ... no, w cokolwiek, dostaje w pysk. Dlaczego Stromatopelma ma nie użreć, jak ktoś jej przeszkadza?
Heh.
Taki zart, nie mam zamiaru zaczynac jakis offtopicowych dyskusji
:>
są pająki które gryzą częściej i są takie które gryzą żadziej, a stromatopelmy należa do tych drugich .Jak ktoś porywa sie na niej z rękawiczką i pensetą to nic dziwnego że został ukonszony. A tak pozatym to widziałem paru początkujących któży chciali kupić sobie właśnie takiego pajączka. I wcale mi takich nieżal jak ukąsi to jego sprawa, żeby tylko nic pająkowi sie nie stało :D.