Kilka pytan na kotre nie znalazlem odpowiedzi...
Witam.Mam kilka pytan co do Regiusa:
Mam zamiar w niedlogim czasie kupic wlasnie tego weza ale tak jak mowie w niedlogim czasie bo teraz koncze terra. jest to moj 1 waz wiec chcial bym abyscie mi pomogli i doradzili bo macie zapewne wieksze doswiadczenie a wiec:
1.Samiec czy samica!? Na jednym z poprzednich tematow czytalem ze samice sa bardziej spokojne!? czy to prawda!?
2.Czy po zaklimatyzowaniu weza w terrarium bedzie go moza zaczac wyciagac bez zadnych obaw!? i jezeli juz to w jaki sposob to robic bo mimo tego ze przejrzalem wiele stron to nigdzie nie znalazlem opisu jak prawidlowo wyciagac weza!?
3.Czy jezeli w terrarium panuje temperatura 27-29 stopni to czy jak juz go wyciagne a w pokoju panuje temperatura 24-26 to mu nie zaszkodzi!? i przez jaki czas moze przebywac w takich warunkach po za terra!?
4. Czy terra o rozmiarach 120/50/60(dlugosc/szerokosc/wys) wystarczy na 1 regiusa!?
5. Czy zimowanie jest konieczne!?? Przeczytalem w opisie na Terrarium.com.pl ze jest konieczne jezeli w przyszlosci mamy zamiar rozmnazac weze!? ale jezeli ja nie chce tego robic i nie bede ich rozmazac to czy zimowanie jest konieczne i czy w czyms pomaga i czy w czyms szkodzi!?
Z gory dziekuje za odpowiedzi. pozdrawiam
Re: Kilka pytan na kotre nie znalazlem odpowiedzi...
aham i jeszcze cos! Nie wiecie Gdzie moge kupic Regiusa z pewnej reki!? Abym mial pewnosc ze bedzie zdrowy, bedzie jadl itp!? Patrzalem w biofilu i podobaja mi sie bardzo i co wy o nich sadzicie!? Najlepiej bylo by dla mnie aby byl to mlody osobnik zeby nie mial wiekszych problemow z aklimatyzacja! z Gory dziekuje.
Ad 1 Praktycznie Nie Ma Róznicy Czy Samiec Czy Samice Ja Polecam JEdnak Smaice ;)
Ad 2 Są do węża bardzo spokojne jak się czegoś boją zwijają się w kulka (ball python)
Ad 3 co do wyciąganie weży z terra to dość kontrowersyjny temat dużo osób wyciąga iiny tylko jak muszą nie,może regiusa wyciągać nie zaszkodzi my taka temp chodź długo po za terra też nie powinien przebywać
Ad 4 Bez problemu starczy na jednego regiusa nawet na parke ;)
Ad 5 Regiusy są wężami dosc trudno je rozmnożyć wiec jak jest to Twój pierwszy wąż to nie myśl o rozmnażaniu tych weży sie nie ziumuje tylko od listopada do marca symuluje sie im naturalny spadki temp ale to dopiero jak wąż jest dorosły :)
ja kupiłem w Biofilu w roku 2004 i jestem bardzo zadowolony Regius piękny zero problemu z jedzeniem,nie stresuje się(nie zwija w kulke) no i jest z pewnego źródła !!
Chciałem "błysnąć " wiedzą (wiem że skromną, ale zawsze coś ;) ale niestety, Biber wyczerpująco odpowiedział :)
Chciałbym tylko dodać, że nie warto nawet próbować zimowania regiusów, chyba że już to robiłeś, masz dojrzałe płciowo regiuski i chcesz spróbować je rozmnożyć. W innym wypadku mógłbyś zaszkodzić wężykowi.
BTW, z tą "spokojnością" to ściema. To bardzo osbnicze, w moim przypadku Czesław jest około 3 razy spokojniejszy od Suczki ;) (choć może ma na to wpływ fakt, że jest o rok starczy od mniej ?)
reed... :) coś Ci się chyba pomyliło :] bo ja się tutaj nie wypowidałem :(
A takiejeszcze 1 pytanko!? nie wiemcie moze ile miesiecy maja te regiusy z boifilu!? Wielkie dzieki:) wiec wkoncu wiem co i jak mozna robic:) wiec teraz tylko skoncze terrarium i czekam na regiusa:) pozdrawiam
zdaje się że sa z maja ale moge się mylić :D spytaj się Sułka :]
Oka dzieki! zapytam sie!:] pozdrawiam
Racja, pomyliłem Cię z Sergiejem, sorry :)
O ile się nie mylę to biofilowe regiuski są albo z końca kwietnia albo samego początku maja, więc teraz będą miały około 8,5 miesiąca. Myśle że można bez problemu kupić, ale na twoim miejscu zastanowiłbym się czy nie zaczekać do maja i byś miał duży wybór młodych osobników :)