w jakim wieku jest leg o tej dlugości?
Wersja do druku
w jakim wieku jest leg o tej dlugości?
Nikt Ci konkretnie nie odpowie na to pytanie. Wielkosc legwana zalezy od bardzo wielu czynnikow.
To jest raczej młodziak (Parę miesięcy) ale tak jak napisał Marblo to zależ od wielu czynników np: żarełka jakie dostawał, warunków w jakich był chowany temp, naświetlanie UV, itd... A zresztą masz tutaj cytat z FAQ-a :) on ci chyba najlepiej odp.
"Młodziutkie legwaniki zaraz po wykluciu mają 11 gram wagi i długość 75 mm. Średni dzienny przyrost długości wynosi 0,27 mm. Po ukończeniu drugiego miesiąca mają 30 cm, po pierwszym roku 60 cm, a po dwóch latach 120 cm. Wielkość zależy od warunków hodowlanych, diety oraz podawanych preparatów witaminowo-mineralnych. W terrariach legwany dorastać mogą do i tak imponującej długości 150 cm. i dożywać do 20 lat"
dzięki....
co do wypowiedzi Dariusa...ja wyczytałem gdzieś że po 1 roku mają ok 100 cm...a w terra dorastają średnio do: 150 cm samice, 170 cm samce...... no i tak sie zastanawiam co mam myśleć... mój Fredek ma prawie rok (w sumie to nie wiem czy to Fredek czy Fredzia) i osiągnął ok 75 cm... no i tak sie zastanawiam czy to dużo jak na jego wiek czy mało... i za nic nie moge dojść czy to ON czy ONA...co Wy na to?
Tym się nie przejmuj, bo to nie są "sztywne" miary. Bywa różnie i zależy od wielu czynników.
ja widziałem lega miał 75cm i półtora roku
Mój leg ma ok. 90 cm w wieku 1 roku od wyklucia (1 kwietnia) ... duży co nie ? cieszę się bo nadal rośnie :D teraz powienien mieć wg skali 60 cm , a jest większy o 30 cm .. :) Ale teraz daję mu więcej białka, żeby mu kości wzmocnić :D
O kur.... rozpetales wlasnie nastepna wojne z tym bialkiem........
Hehe jeszcze napisz ze wiekszosc zwierzecego i dostaniesz od Niki kijem po glowie, a ona doskonale wie jak sie tego uzywa :D :D :D :D :D