Re: Białko zwierzęce i legwan, było: LEGWANIĄTKO
Tak,
pamiętaj tylko, iż fakt że otrzumujesz uwagi czy sugestie od osoby posiadającej zwierzaka, wcale nie oznacza że są one rzeczywiście sprawdzone i dla zwierzaka odpowiednie:-) Czytałem kiedyś artykuł osoby która posiada legwana kilka lat, w którym było napisane iż najlepiej trzymać legwany w szczelnym terrarium, ze względu na łatwość utrzymania wilgotności:-(
Chodzi mi tylko o to, że warto przynajmniej znać zdanie osób które prowadzą na dany temat badania naukowe czy mają po prostu większe doświadczenie w hodolwi i leczeniu tych zwierząt niż my.
A jeśli chodzi o przytoczone artykuły - pochodzą od osób których doświadczenia i wiedzy nie można kwestionować.
Dlatego osobiście uważam - jedno z twierdzeń jest potwierdzone naukowo, drugie nie. I pomimo iż wielu hodowców przychyla się temu drugiemu, nie widzę podstaw żeby nie pozostać przy pierwszym.
Proszę tylko pamiętać iż dieta wywiera długofalowy wpływ na zdrowie i to co nie będzie widoczne w ciągu kilku lat, może spowodować przedwczesne zejście zwierzaczka z tego świata. I często w takim przypadku bez dokładnej sekcji (na co większość opiekunów się nie zdecyduje) nie dowiesz się co było faktyczną przyczyną.
Ale nie chcę ponownie rozpoczynać dyskusji - na tym zakończę temat, z mojej strony to wszystko.
Pozdrawiam wszystkich