-
LEGWANIĄTKO
czy może ktoś poradzić mi, co taki mały legwanek lubi zimą jeść. mam sporo miejsca na "ogródek" i chciałabym mu w doniczkach nasadzić różności, by miał zawsze świeże. widziałam też gotowe preparaty dla małych legwanów, czy to jest dobre? i co z robakami, bo wydają się one zbyt wielkie jak na takie maleństwo.
-
Re: LEGWANIĄTKO
Ja na zime zasialem fasole, rozne ziola (bazylie, melise-takie ktore maja sotsunkowo duze liscie), nastawilem ziarna fasoli na kielki. Co do tych preparatow nigdy nie dawalalem takiego "czegos" legom, ale chyba mozna jezeli bedzie to jadl (a podobno z tym bywa ciezko - legi nie chca jest tych granulatow) jako dodatek.
Natomiast co do ostatniego punktu - znowu ten sam problem. Ludzie przestancie faszerowac swoje smoki tym cholernym miesem
-
Boro i Cubante !- poczytajcie sobie posty pod tytulem "Swierszcze" - w dziale "Legwan Zielony" - tam byla dluga dyskusja wlasnie na temat zywienia Legwanow !!!!!!!
Cubante! uwazam ze nie powinienes tak zdecydowanie apelowac do ludzi zeby nie dawali swoim Legwanom pokarmu zwierzecego ! - poczytaj sobie tamte posty to sie dowiesz dlaczego ! - a jeszcze tym bardziej ze Legwan Boro z tego co zrozumialam jest mlodziutki - moim zdaniem wlasnie wrecz powinien dostac od czasu do czasu np. maczniaka czy mysiego noworodka ! no a poza tym oczywiscie warzywka, owoce, kielki i ew. granulat - ale sa dwa rodzaje - jeden zielony - jest to granulat warzywny - pachnacy taka trawa - nie bardzo lubiany przez mojego Legwana ! a drugo kolorowy - owocowy - o zapachu rowniez owocowym - ten jest bardzo lubiany !!!!! pzdr.
-
Cześć,
nie wtrącałem się do postu "Świerszcze", ale dodam tutaj tylko dwa słowa.
Zdecydowane apelowanie do ludzi żeby nie karmić legwanów owadami ma sens, ponieważ:
1. w naturze legwany nie jedzą mięsa (nie ma dotychczas ŻADNYCH POTWIERDZONYCH BADAŃ KTÓRE POKAZAŁYBY JAKĄKOLWIEK ZAWARTOŚĆ BIAŁKA ZWIERZĘCEGO W ŻOŁĄDKACH DZIKO ŻYJĄCYCH LEGWANÓW)
2. małe ilości białka zwierzęcego nie są szkodliwe, ale NIE MA ŻADNYCH BADAŃ, KTÓRE WSKAZUJĄ JAK MAŁA DAWKA BIAŁKA ZWIERZĘCEGO JEST BEZPIECZNA DLA LEGWANA
możesz na to zawsze odpisać - "zaryzykuję", ale ryzykujesz życiem i zdrowiem legwana. Pamiętaj o tym za kilka lat - wtedy moga pojawić się kłopoty, których prawdopodobnie nie połączysz z dietą, bo skoro legwan żył i jadł taką diete 10 lat i wcześniej nic się nie działo.
Legwany trzymamy w niewoli wbrew ich woli i jesteśmy moralnie zobowiązani żeby robić wszystko co najlepsze i nie wystawiać bez potrzeby ich zdrowia na próbę.
Pozdrawiam
-
Snake - ja absolutnie nie napisalam ze nalezy karmic Legwana pozywieniem miesnym !!!!!!! - ja tylko uwazam (i NIE RYZYKUJE !!!!!!!!!! - bo nigdy bym nie ryzykowala zyciem i zdrowiem swoich zwierzat !!!!!) ze mlodemu Legwanowi nie zaszkodzi pokarm miesny a nawet jest wskazany ! A jesli chodzi o Twoje stwierzdenie na temat badan nad trescia zoladkowa Legwanow - nie jestem o tym przekonana - wiem ze Legwany zyjace na wolnosci jedza pokarm miesny !!!
A tak na margonesie Ci dodam ze nasz Legwan zyje juz od ladnych paru lat u nas - ma sie bardzo dobrze a wrecz "jest jednym z najladnieszych i najzdrowszych Legwanow w naszym miescie" - to jest stwierdzenie lek. weterynarii - specjalisty i pasjonata od gadow !!!!!!!!!!!
Pzdr
-
Hej, to nie był atak osobisty.
Wiem, że pewna ilość nie zaszkodzi - ale nie wiemy jaka ilość zaczyna szkodzić. Nie ma na ten temat żadnych badań.
A propos jedzenia mięsa w naturze - jeśli podasz mi jakieś potwierdzone badania (dotychczasowe nic takiego nie wykazały) to będę zmuszony zrewidować swoje zdanie na temat diety legwanów w naturze.
Na razie wiem o jednej obserwacji, która prawdopodobnie rozpoczęła całą debatę na temat diety legwanów (Swanson, P.L., 1950. The iguana Iguana iguana iguana (L.)). Ale jak pisze sam autor:
"Very young iguanas are probably almost entirely insectivorous, but I have made no personal observations on their feeding habits." czyli w tłumaczeniu :Bardzo młode legwany są prawdopodobnie prawie w całości insektożerne, jednakże nie udało mi się wykonać żadnych obserwacji ich zachowań żywieniowych".
Dla czytających po angielsku, polecam:
http://www.anapsid.org/iguana/hayes.html
oraz doskonały artykuł Adama Britton'a Ph.D.:
http://www.anapsid.org/adambritton.html
na temat białka zwierzęcego w diecie legwanów zielonych.
Jeśli będie taka potrzeba - proszę o e-mail, przetłumaczę te materiały i opublikuję na stronie www.
Pozdrawiam
-
Białko zwierzęce i legwan, było: LEGWANIĄTKO
Hej, to nie był atak osobisty.
Wiem, że pewna ilość nie zaszkodzi - ale nie wiemy jaka ilość zaczyna szkodzić. Nie ma na ten temat żadnych badań.
A propos jedzenia mięsa w naturze - jeśli podasz mi jakieś potwierdzone badania (dotychczasowe nic takiego nie wykazały) to będę zmuszony zrewidować swoje zdanie na temat diety legwanów w naturze.
Na razie wiem o jednej obserwacji, która prawdopodobnie rozpoczęła całą debatę na temat diety legwanów (Swanson, P.L., 1950. The iguana Iguana iguana iguana (L.)). Ale jak pisze sam autor:
"Very young iguanas are probably almost entirely insectivorous, but I have made no personal observations on their feeding habits." czyli w tłumaczeniu :Bardzo młode legwany są prawdopodobnie prawie w całości insektożerne, jednakże nie udało mi się wykonać żadnych obserwacji ich zachowań żywieniowych".
Dla czytających po angielsku, polecam:
http://www.anapsid.org/iguana/hayes.html
oraz doskonały artykuł Adama Britton'a Ph.D.:
http://www.anapsid.org/adambritton.html
na temat białka zwierzęcego w diecie legwanów zielonych.
Jeśli będie taka potrzeba - proszę o e-mail, przetłumaczę te materiały i opublikuję na stronie www.
Pozdrawiam
-
Re: Białko zwierzęce i legwan, było: LEGWANIĄTKO
Snakes - ja mam swoje zdanie na ten temat, podparte artykulami, radami lekarza wet. i wlasnym doswiadczeniem - nie bede Cie przekonywac - szczerze Ci powiem ze mam dosyc juz tego tematu i sporow kto kogo przekona do swoich racji. Jak dla mnie nie mozna sie opierac tylko i wylacznie na samej lekturze artykulow. Ja juz koncze dyskusje na ten temat - ale mnie nie przekonales. pzdr.
-
Jeśli Cię nie przekonałem - trudno.
Nie chcę Cię na siłę przekonywać.
Pozdrawiam
-
Edyta, SNAKES, przykro mi, że przyłożyłam się do sporu między wami. dziękuję za wskazówki, przyłożż wszelkich starań, by moje legwaniątko miało wszystko co najlepsze.
jeśli chodzi o pożywienie, sama rownież czytałam wiele wersji, najcenniejsze jednak bywają zawsze wiadomiści od sympatyków posiadających zwierzaka (jakiegokolwiek), niż wiadomości podręcznikowe.
........
pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów