moja chromatopelma probowala wyczesac wloski jak bylo po 3 wyllince, ale to raczej byla prowizorka ;)
smithi L5 od kumpla tez pocieral noga po odwloku, ale tez nic z tego :D
Wersja do druku
moja chromatopelma probowala wyczesac wloski jak bylo po 3 wyllince, ale to raczej byla prowizorka ;)
smithi L5 od kumpla tez pocieral noga po odwloku, ale tez nic z tego :D
Pazur, skoro ty masz alergie a nie wysypalo cie w reakcji na wloski, to nie znaczy, ze nikt inny nie bedzie mial reakcji alergicznej po wyczesaniu.... Kazdy organizm reaguje inaczej....
albireo jesli rzeczywscie jestes silnie uczulony na ptaszniki to jest mozliwe ze dostaniesz reakcji alergicznej od samego przebywania w pomieszczeniu w ktorym sa pajaki :( tutaj nie licza sie tylko wyczesane wloski..
dla przykladu: znajoma uczulona na siersc swin morskich ma wypieki, zaczerwienie, katar, lzawianie itd gdy znajdzie sie juz kilkanascie metrow od bogu ducha winnego zwierzaka.
niesety nie slyszalem zeby gdzies w polsce mozna bylo zrobic sobie test czy jest sie uczulonym na ptasznika ( w lodzi , tam gdzie ja sie leczylem na pewno nie mieli takich bajerow). niestety najlepszym sposobem jest pozbycie sie pajakow na jakis miesiac-dwa i obserwowanie czy objawy miną. mozesz tez zrobic sobie testy na inne (bardziej prawdopodobne) alergeny- moze okaze sie ze to nie od pajakow.
zacznij lykac zyrtec lub allertec- pomaga na wiekszosc uczulen. dostepne w malych ilosciach w aptece bez recepty :))
Ostatnio jak oberwałem włoskami od blondi to wcinałem wapno.Troche pomogło...przynajmniej tak nie swedzialo:]]].
Tak sie sklada, ze w Polsce testy alergiczne na dzialanie jadu tzw. egzotycznych bezkregowcow lub tez ewentualnie ich parzacych wloskow, nie sa dostepne. Chyba, ze w Gdyni w laboratoriach ds. chorob tropikalnych, ale pewien nie jestem.
Przecież jakby czesał włoski to by było widac łysine na odwłoku..czy nie??Moj kedzior L8 jeszcze ani razu nie wyczesal wloskuff(a probowalem go raz do tego naklonic).
U takich maluchow, wyczesanie wloskow praktycznie nie robi zadnej roznicy wizualnej, wiec czasem mozesz nawet nie widziec, ze wyczesal.
Kumpel ma Chromatopelme. Maluch (około 3 wyl). Ona czesze jak porąbana, czasem nawet na dwie nogi. No ale Chromatopelma po 3 wygląda jak vagans po 5.