Ja jeszcze nie dawałam moim żółwiom gupików bo mi jest ich szkoda jedynie już zdechłe jakieś zwierzęta.
Wersja do druku
Ja jeszcze nie dawałam moim żółwiom gupików bo mi jest ich szkoda jedynie już zdechłe jakieś zwierzęta.
ja własnie sie zastanawiam co zrobic;p
chcialam sie przykleic z tematem..zwiastuny nadchodzacego porodu i inne pytania z tym zwiazane:))
mam pytanie, jak sie achowuje ciezarna gupiczka tuz przed porodem? czy tylko plywa w gore i w dol przy sciance akwa?
moje gupiki tak robia i teraz:)
gdzie rodzi??
pod powierzchnia?
moja bedzie rodzic w ogolnym/ mam nadzieje, ze jest kotna, mam 4 gupiczki
mam nadzieje, ze sie male pochowaja w rzesie i roslinkach
czy rodzi przy dnie, poleguje?
czy male zdaza uciec?
nastepna kwestia
co zrobic, zeby mi mlodych nie wciagnelo do filtra, mam fan-micro/to akwa karmowe/, chce male trzymac w ogolnym zbiorniku, jak podrosna troche do 1 cm moze 2 chce nimi karmic czerwonolicka, choc szkoda:(
mam zalozyc gaze?
na caly filtr?
ale wtedy nie bedzie mi wychwytywal nieczystosci i sie wszystko osadzi na gazkie
prosze o porade
chce byc przygotowana wczesniej
dzieki pozdrawiam
samica "rodzi", bo jest to raczej składanie ikry (jajożyworodność), pod powierzchnią ale nie dotykając dna, młode rybki szybko chronią się w zaroślach wiec w zależności od obsady roślinnej, wielkości zbiornika oraz obsady ryb, ilość narybku może być zróżnicowana. Jeśli chcesz ocalić wszystkie młode, to lepiej przełóż samice do innego akwarium lub kup kotnik w którym młode nie zostaną zjedzone ani przez mieszkańców akwarium ani przez matkę. Przełóż tam samice która jest już w ostatnim stadium ciąży i aby wszystko przyspieszyć podwyż temperature w akwarium.
dzieki bardzo, slyszalam, ze mlode z kotnika nie umieja sie bronic/ nie maja wyrobionych odpowiednich odruchow obronnych/ gdy sie je wypuszcza potem do ogolnego..chce tez postawic na selekcje naturalna, choc z tym roznie bywa, jak czytalam... ja sie caly czas zastanawiam, jak zrobic, a co z filtrem i inne pytania?
dziekuje i nie wiem jakie jest to ostatnie stadium ciazy i jakie zachowania to charakteryzuja i czy inne rybki nie beda przeszkadzac samicy w rodzeniu...
jak podrosną to nie muszą mieć żadnych odruchów obronnych a zresztą i tak skończą jako żarcie dla żółwi:/ filtr dla takich 1cm rybek nie powinien stanowić zagrożenia a co do ostatniego stadium ciąży to poprostu gupik ma duuży brzuch.
dzieki slyszalam, ze swiezy narybek ma 1 mm, wiec moze wciagnac go filtr;(
a ze pokarm dla zolwia.. szkoda mi ich... chce je podchowac....ale mi ich szkoda, teraz sie ciesze na male rybcie, bo gupikowa coraz grubsza:)
pozdrowienia
Jesli nie odseparujesz pani gupikowej od jej dzieci, to po paru minutach dzieci nie bedzie. Zje je sama pani gupikowa, przy pomocy pana gupika.
że co???
Przesada, trzeba zapewnić kryjówkę w postaci gęstwinki roślin i nie ma co się bawić w odseparowywanie.