słyszałam że osb chodzi po 16zł za metr kwadratowy ale moge sie mylić
Wersja do druku
słyszałam że osb chodzi po 16zł za metr kwadratowy ale moge sie mylić
Temat budowy terrarium z OSB jest ciągle wałkowany w dziale terrarium.
Przeszukaj sobie posty z tamtego działu.
Długość terrarium 5xdługość pancerza i szerokość 3x to norma polska, moim zdaniem zdecydowanie za mała. Norma zalecana przez hodowców na zachodzie to minimum 10razy długośc żółwia. Moje maluchy 6cm mają terrarium 70/70, a myslę, że i tak na dwa żółwiki powinno być więcej. Polecam od razu kupić większe terrarium, nie ma maksimum wielkości domu dla żółwia stepowego - powiem nawet, że zawsze będzie za mało. Cokolwiek mu nie zaoferujemy nie zastapi to długich wędrówek w środowisku naturalnym:(
Pozdrawiam
Natalia
2) Moje żółwie z wyraźnym zainteresowaniem obserwują przez szybę zarówno domowników jak i pozostałe zwierzęta, są "interaktywne"- reagują na moje przyjście, tak więc nie sądzę żeby było to dla nich obojętne. Pozostałe ściany terrarium są zastawione ścianą i szafą, tak że nie są one wystawione na całkiem otwartą przestrzeń dzięki czemu czują się bezpieczniejsze. Po za tym całkiem zabudowane pomieszczenie z ograniczeniem perspektywy wydaje mi się kalustrofobiczne i w niczym nie przypomina otwartych przestrzeni w jakich żyją na wolności.
Problem polega na tym, że żółw nie widzi szyby. Chce pójść dalej i nie rozumie, dlaczego nie może. Poza tym większość żółwi jest jednak zestresowana ruchem poza terrarium, dlatego polecam oklejenie scian terrarium.
A klaustrofobiczne pomieszczenia, cóż, jak pisałam wyżej, niestety nic nie zastapi żółwiom wolności, nawet najwieksze terrarium:(
Pozdrawiam
Natalia