Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Przyrost

Przyrost

Jak duzy jest przyrost ( co do wielkości) w wypadku zółwie stepowego w ciagu roku? Od czego jest on zależny?

MataManX
    Guest

Re: Przyrost

Wszystko zalezy od warunków:
    Temperatury
    Dostępności pokarmu
    Jakości pokarmu
    Składu diety
    Dostępności wpania i witamin

Oraz od cech osobniczych:
    Płci
    Wieku
    Koncycji i przebytych chorób
    uwarunkowania genetyczne - jedne są mniejsze inne większe jak ludzie

Nie ma konkretnie ustalonych przyrosów rocznych dla żółwi gdyż praktycznie każdy ma je inne. Jednak gdy przyrosty prowadzą do znieksztaucenia skorupy zdecydowanie możemy powiedzieć że są zbyt duże.

Wiec moze opiszcie jak rośli wasi ulubieńcy?? Czy jezeli zółw jest malutki (5 cm karapaksu) to czy jego przyrost bedzie wiekszy niz w wypadku wiekszego osobnika ( powiedzmy 10 cm)??

MataManX
    Guest

Proporcja przyrostu do poprzedniej długości karapaksu zmniejsza się wraz z wiekiem którko mówiąc żółw im starszy tym wolniej rośnie

Wic dla młodego osbnika 5 cm nie potrzeba terra lub akwe zbyt wielkiego? W opsie jest napisane iz długosc terra/akwa powinna wynieść o 100 cm. Wnioskuje z tego iz jest to długosc potrzebna dla osobnika dorosłego. Czy jezeli kupie terra/akwa o wymiarach 40/40/20 (szer/dł/wys) bedzie ono wystarczające dla młodego (5 cm karapaksu) zółwika?? czy "domek" znajdueacy sie na jego terenie powinien byc duzo wiekszy od samego lokatora(czyt. żółwia)??

MataManX
    Guest

Jako minimum przyjmuje się długość terrarium będącą 5 x długośći pancerza i szerokość będącą 3 x długości pancerza jednak to się tyczy dorosłych osobników. Powinieneś maluchowi kupić jak największe terra jakie możesz gdyż będzie on szybko rósł. Kupując coś większego unikniesz częstych wydatów związanych z przeprowadzką żólwia i stresu z którym się będziewiązała ona dla żołwia. Ogólnie im większe terra tym lepiej. Nawet jeśli teraz masz malucha to zastanów się czy nie watro kupić mu terrarium docelowego już teraz. Jeśli nie masz warunków na terra docelowe to nie ma co się bawić w hodowle żolwia w małym terra a później myślenie co z nim zrobić

Słyszalem iz zólwiowi mozna przygotowac terra np z drewna (cos w rodzaju skrzynki). Jedna z scian mogła by być wykonana ze szkła lecz nie koniecznie. A popo tego problemu mam kilka pytan:

1) Czy drewno to odpowiedni materiał na terra?

2) Czy zółw lubi mieć "widok" na to co sie dzieje w okól terra ( chodzi mi tu głownie o to czy jedna ze scian powinna byc szklana?

3) jakie podłoze bedzi enajodpowiedniejsze gdyz szczeze mowiąc sam już niewiem?? Co człowiek to inna teoria! Czytałem iz podłoże nie może pylic wiec najlepszym podłozem bedzie siano lub kora. Inni twierdza iz najlepsze sa ciete gałezie. w sklepie zoologicznym w którym ostatnio ( po długich poszukiwaniach ) znalazłem stepki powiedzieli mi iz nadaje sie piasek terraryjny gdyz w porównaniu z torfem terraryjnym nie pyli:/
    Zauważylem jednak ze ich zółwie nie sa trzymane na piasku tylko na bodajze korze. Sam nie wiem co robic:?

Sorki za błedy gramatyczne

igck
    Guest

1) Drewno jest według mnie najlepszym materiałem (płyta OSB) ale muszi je bardzo dobrzxe zabezpieczyć przed wilgocią.

2)chyba mu to obojętne

3) Piasek odpada bo może zapchać jelita. Ja używam kory z drzew iglastych ( wielkie wory w Castroamie OBI itp.) i żółw czuje sie w tym bardzo dobrze.

1) Ile koztuje taka płyta??(jezeli sie orientujecie)

2) Czym najlepiej zabezpieczyc ja przed wilgocia?? Przeciez nie morze to byc nic toksycznego(?) ?

Z góry dzieki za wasze odpowiedzi

Uprawnienia umieszczania postów