a czy kryjówka wielkosci 30x25x7(długoscxszerokoscxwysokosc)starczy dla dorosłego amura????(jest to kryjowka firmy exo terra)
Wersja do druku
a czy kryjówka wielkosci 30x25x7(długoscxszerokoscxwysokosc)starczy dla dorosłego amura????(jest to kryjowka firmy exo terra)
Będzie za duża. Ważny jest wymiar wewnętrzny, ale tak na oko 30:25 to strasznie duża powierzchnia i mnóstwo miejsca. jakby co wetkniesz do środka jakiś korzeń żeby było ciaśniej i przytulniej - możliwości jest mnóstwo....
A DLACZEGO musi miec ciasną kryjowke???bo chciałem kupic dla amura dorosłegojuz kryjowke firmy exoterra a nie wiem ktora wybrac????jakie powinna miec wymiary(jakie wy macie)?????????
Bo dobre samopoczucie zapewnia taka kryjowka, w której wąż dotyka ścian i nie ma wolnych przestrzeni. Ja mam duże ilości kryjówek ze zwiniętej kory, różnych rozmiarów i dobieram je "na oko". Możesz spokojnie wstawić za dużą kryjówkę, ale wsadzić do środka coś, co umożliwi wężowi wciśnięcie się w ciasne miejsce - wtedy będzie się dobrze czuł. Nie przejmuj się tym aż tak bardzo, bo wystarczy jakiś kamień, kawałek korzenia czy kory żeby zapchać kryjówkę i zrobić z niej odpowiednio ciasne i przytulne dla węża miejsce. Więcej frajdy niż zakup kryjowek egzoterry da ci ich własnoręczne wyszukiwanie - zerowe koszty a jako pamiątka z wakacji doskonałe :)
Pokombinuj sam wiele gadżetów dostepnych w sklepach jest do niczego nikomu nie potrzebne
A jaka jest różnica cenowa między amurskim a zbożówką? Chyba nie ma większej co.
A jak rozmnażanie? To pytanie do hodowczyni - udało się?
Jeśli to do mnie, to jeszcze nic nie mogę powiedzieć - czekam na jajka. Natomiast co mogę powiedzieć na pewno, to że nie ma rozmnażania w zbyt wysokiej temperaturze. W związku z czym, bez zimowania prawdopodobnie również nie. Dwa razy zostało u moich zaobserwowane, iż dokładnie w momencie spadku temperatury poniżej 26 stopni (było za ciepło, bo kaloryfer raz grzał raz nie i nie mogłam nad tym zapanować) samiec zaczął napastować samice. I sądzę, że zbyt wysoka temperatura w terrarium jest również powodem, dla którego ten gatunek niby tak lubi przesiadywać w wodzie. Moje od początku miały właściwą (22-26) i w wodzie widywałam je rzadko, dopiero teraz przy zbyt wysokiej usiłowały się wepchnąć do miski z wodą. Zbyt wysoka temperatura nie wydaje się szkodzić tak na codzień (to twardy gatunek), jednak należy jej unikać.
pozdrawiam
Tak "Karla" to pytanie było do Ciebie. Jak osiągniesz sukces tzn. jaja daj informacje na forum - ok?
A czy terrarium o wielkosci podanej w opisie-100x50x60 cm wystarczy dla pary? Nie sa o wiele wieksze od takich np. zbozowek, dla pary ktorych wystarczy 80x50x40 (chodzi glwonie o powierzchnie dna, wysokosc bede mogl zapewnic 60 cm wiec jest to dodatkowe zwiekszenie przestrzeni dla wezy, ktore korzystaja z galezi)
Mam ,,amura" dopiero od paru tygodni, ale już polecam go każdemu kto chce mieć węża i się nim cieszyć. AMURY SĄ ŚWIETNE! Co do kryjówek, to mojej amurce zrobiłem dwie różnej wielkości, ciasną i luźniejszą, ale nie widziałem jeszcze żeby z nich korzystała. Większość czasu w dziennych wędrówkach spędza na gałęziach, a w nocy śpi na płaskim kamieniu, który jest ,,dachem'' jednej z kryjówek. Jedną z rzeczy, które bardzo mi się u ,,Swiety" jak nazwała ją moja córka podoba to nurkowanie w basenie niczym anakonda, tak jakby chciała znaleźć jakieś wyjście z terrarium przez dno basenu.