Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Elaphe schrencki ???

Elaphe schrencki ???

Nie wiem czy lepiej jest kupic weza amurskiego(elaphe schrenki)czy weza zbozowego,dopiero rozpoczynam hodowanie wezy i jako pierwszego,chciałbym wybrac weza ktory jest łagodny,ciekawy,i aktywny w dzien(bo słyszałem ze zbozowka jest aktywna w roznych porach dnia a,aschrenki tylko w dzien,i nie wiem czy to prawda),dysponuje terrarium 100x40x50 z basenem jakies niecałe 6l.ktoreo weza byscie polecali??????

Re: Elaphe schrencki ???

Ja polecałbym amurskiego, mniej spektakularne ubarwienie, ale w odróżnieniu od zbożówki, masz gwarancję, że maluch będzie bez problemu jadł (i to jak!). Rośnie w oczach, nie grymasi, znosi małe błędy, nie puszcza pawika po każdym spadku temperatury.......no i łazi po gałęziach i widać go. Zbożówka wcale nie jest najlepszym wężem na początek, jedynie najpopularniejszym.

Re: Elaphe schrenki ???

a czy musi miec duza kryjówke,i czy ten basen jest dobry czy za głeboki??

Nie wiem, nad czym się tu zastanawiać, odpowiedź jest jedna: AMURA!!! Przy amurach zbożówki są nudne jak flaki z olejem i tylko różnorodność odmian je ratuje Amur przede wszystkim zje wszystko i zawsze (ze zbożówkami jest różnie) oraz szybko rośnie (cóż za satysfakcja móc to obserwować dosłownie z tygodnia na tydzień). Do tego bardzo szybko nauczy Cię wszystkiego, co powinieneś wiedzieć o wężach jako takich - że terrarium musi być super nieuciekliwe i zawsze domknięte, że nie wsadza się rąk pachnących posiłkiem do terrarium i karmi raczej poza terra i z pęsety, że przy wyjmowaniu z terra nie wolno spuścić węża z oka i należy trzymać z daleka od kabli, itd ) A przy tym są zupełnie nieagresywne (dziabnąć zdarza się im tylko przez pomyłkę - jeśli pomylą z posiłkiem), ciekawskie i energiczne, bardzo silne jak na swoją wielkość (robi wrażenie) i o dziwo towarzyskie - jak są dwa, to zazwyczaj razem łepek w łepek (to chyba konkurencja pokarmowa tak naprawdę), a przy otwieraniu terra wszystkie odwracają się zaciekawione (mam 3 już dorosłe). Wydają się być inteligentniejsze od większości zbożówek. Jak masz możliwość to bierz amura, jest super

Kryjówka musi być ciasna! Trzeba ją wymieniać w miarę wzrostu węża - ma się tam mieścić, ale bez zbytniego luzu.... Basen nie ma jak być za głęboki tzn wąż nie musi sięgać dna - najwyżej zamontujesz coś (korzeń/kamień) co ułatwi młodemu wężowi bezpieczne i łatwe wychodzenie z michy (jeśli jest wysoka). Spokojnie możesz mieć tam amura, a nawet 2

Wielkie dzieki za wasze odp,chciałedm jescze tylko zapytac czy w terrarium 100x40x50 moze byc swietlowka 15w i lampka firmy exoterra 50w tight beam,czy to jest za cieplo????oraz jaki musi byc współczynnik uvb dla wezy?????

Nikt nie powie czy to za ciepło, bo nie wiemy, jaką masz temperaturę w domu. UVB w zasadzie zbędne.

w domu mam ok.20 stopni

muszisz sam sprawdzić. przed wpuszczeniem węża do terra proponuje zrobić 3 dni ekperymentu. tzn. wkręcić żerówki te co masz i zobaczyć jaka będzie temp. w dzień i w nocy. jak zła to zmniejszyć lub zwiększyć moc żarówek. powodzenia

pozdrawiam

Re: Elaphe schrencki ???

Jak najbardziej amur naprawde warto

Uprawnienia umieszczania postów