Czy ptaszniki naziemne/podziemne potrafią skakać ?
Pytanie dość debilne (jeśli gdzieś to już było to podajcie link) ale jestem po prostu ciekawy bo jak dotąd nie widziałem skaczącej brachypelmę czy temu podobnego stwora.
Wersja do druku
Czy ptaszniki naziemne/podziemne potrafią skakać ?
Pytanie dość debilne (jeśli gdzieś to już było to podajcie link) ale jestem po prostu ciekawy bo jak dotąd nie widziałem skaczącej brachypelmę czy temu podobnego stwora.
tak, idealnym przykladem jest p.murinus.
Dzięki
Po prostu jakoś ptasznik naziemny kojarzy mi się zawsze z parachybaną /roseą czy brachypelmą a one są dość „masywnej konstrukcji”
Zapewniam że pajączki naziemne jak i podziemne potrafią skakać.Moja boehmeika skacze na wszystko co znajdzie sie w jej pobliżu robak penceta czy moja reka :/
Skaczą, ale bardziej skoczne są młodsze osobniki, z racji mniejszej masy ciala.
Chociaż dorosły samiec irminii tez skakal ostro :) ale i tak uwazam, ze mlodsze skacza lepiej, a moze po prostu czesciej :)
mój smithi jak był mniejszy (niedużo) potrafił wyskoczyć na świerszcza z budki na jakieś 10-15cm. ale nie wiem o jakie skakanie ci chodzi w przód czy w góre?
Ludzie może to ja się źle wyraziłem a może wy mylicie pojęcia bo dla mnie skok i atak na zdobycz to nie to samo (pająk skacze Np.: z ręki na podłogę czy ścianę i żyje :))
(irminia to pająk nadrzewny )
Jezeli chodzi ci ze skakaniem pionowym do gory (jak start helikoptera) bo chyba o to ci chodzi, to ptaszniki naziemne/ podziemne tego nie potrafia bynajmniej ja sie z tym nie spotkalem a skakanie na ofiare w pozycji poziomej jest zrozumiale i uzasadnione.
Pozdrawiam BoNo
"a skakanie na ofiare w pozycji poziomej jest zrozumiale i uzasadnione" heheehhhe
potrafaia tak jak maze pdał murinusa. moje pterinochilusy potrfia skakac
jak wasze nie potrafia to jakies niewyfabrykowane;/