czesc
jakies malutkie robaczki od czasu do czasu przebiegnom powłuknie w terrarium mamja 0,5mm i dosyc szybko biegaja wydaje mi sie ze to chyba nie sa skoczonogi tylko cos innego co to moze byc??????
Wersja do druku
czesc
jakies malutkie robaczki od czasu do czasu przebiegnom powłuknie w terrarium mamja 0,5mm i dosyc szybko biegaja wydaje mi sie ze to chyba nie sa skoczonogi tylko cos innego co to moze byc??????
sorki za błędy
UŻYWAJ MAGICZNEGO PRZYCISKU SZUKAJ !!!:)
CIEKAWSCY ŻYJĄ KRÓCEJ
Ja nie wiem co to może być, bo nie widzę. Jednak uważaj, bo możesz mieć kłopoty. To mogą być ziemiurki, a to paskudztwo. Czy twoje terrarium i podłoże w nim przygotowywałeś sam, czy masz je z "odzysku". Czasami można złapać te robale podczas transportu, wymiany, a nawet zakupu nowych pająków, czy nowego wyposażenia. Ale może nie jest tak źle. Powodzenia.
Gromada: owady (Insecta)
Rząd: muchówki (Diptera)
Nadrodzina: grzybiarkowate (Fungivoridae)
Rodzina: ziemiórkowate (Sciaridae)
Gatunek: ziemiórka pleniówka (Licoria militaris)
Diptera to jeden z najliczniejszych rzędów owadów. Łatwo je odróżnić od innych owadów, gdyż mają tylko jedną parę skrzydeł (tylne skrzydła zredukowane są do kolebkowatych przezmianek) — stąd też często nazywa się je dwuskrzydłymi. Ziemiórka pleniówka liczy sobie 6 mm długości, jest koloru czarnego z jaskrawożółtym od spodu odwłokiem. Występuje głównie w wilgotnych lasach. Larwy ziemiórki odżywiają się szczątkami organicznymi i niektórymi grzybami. Od końca czerwca do połowy sierpnia larwy kilku gatunków ziemiórek (Licoria militaris, Licoria thomae) odbywają wspólne wędrówki w postaci długich korowodów, które tłumaczy się albo poszukiwaniem pokarmu albo wyszukiwaniem dogodnego miejsca do przepoczwarzenia.
[Na podstawie książki Adolfa Braunsa „Owady leśne”]
nie sa grozne dla pajaka...hcoc potrafia sie niezle rozmnozyc, ale nie podejzewam by byly to one.
man nadzieje ze to nic groznego
wszystkim dzieki za odpowiedzi
rastafaq o co ci chodzi?????
A jakiego koloru są te robaczki?
takie kremowe
ja nie mam pojecia co to moze byc a mieliscie kiedys nicienia (nie wiem jak to sie odmienia) u mnie wyszedl z konika polnego, i nie wiem czy to grozne jest
mojemu kumplowi tez wyszedł nicien z konika polnego i pajak to zaczoł zrzerac ale on sie kapnoł i wzioł mu to bo sie przestraszył nie wiedział co to jset wiec wolał zabrac to pajakowi