-
co to za robaczki????
czesc
jakies malutkie robaczki od czasu do czasu przebiegnom powłuknie w terrarium mamja 0,5mm i dosyc szybko biegaja wydaje mi sie ze to chyba nie sa skoczonogi tylko cos innego co to moze byc??????
-
Re: co to za robaczki????
-
UŻYWAJ MAGICZNEGO PRZYCISKU SZUKAJ !!!
CIEKAWSCY ŻYJĄ KRÓCEJ
-
Ja nie wiem co to może być, bo nie widzę. Jednak uważaj, bo możesz mieć kłopoty. To mogą być ziemiurki, a to paskudztwo. Czy twoje terrarium i podłoże w nim przygotowywałeś sam, czy masz je z "odzysku". Czasami można złapać te robale podczas transportu, wymiany, a nawet zakupu nowych pająków, czy nowego wyposażenia. Ale może nie jest tak źle. Powodzenia.
-
Gromada: owady (Insecta)
Rząd: muchówki (Diptera)
Nadrodzina: grzybiarkowate (Fungivoridae)
Rodzina: ziemiórkowate (Sciaridae)
Gatunek: ziemiórka pleniówka (Licoria militaris)
Diptera to jeden z najliczniejszych rzędów owadów. Łatwo je odróżnić od innych owadów, gdyż mają tylko jedną parę skrzydeł (tylne skrzydła zredukowane są do kolebkowatych przezmianek) — stąd też często nazywa się je dwuskrzydłymi. Ziemiórka pleniówka liczy sobie 6 mm długości, jest koloru czarnego z jaskrawożółtym od spodu odwłokiem. Występuje głównie w wilgotnych lasach. Larwy ziemiórki odżywiają się szczątkami organicznymi i niektórymi grzybami. Od końca czerwca do połowy sierpnia larwy kilku gatunków ziemiórek (Licoria militaris, Licoria thomae) odbywają wspólne wędrówki w postaci długich korowodów, które tłumaczy się albo poszukiwaniem pokarmu albo wyszukiwaniem dogodnego miejsca do przepoczwarzenia.
[Na podstawie książki Adolfa Braunsa „Owady leśne”]
nie sa grozne dla pajaka...hcoc potrafia sie niezle rozmnozyc, ale nie podejzewam by byly to one.
-
man nadzieje ze to nic groznego
wszystkim dzieki za odpowiedzi
rastafaq o co ci chodzi?????
-
A jakiego koloru są te robaczki?
-
-
stary juz wiecej tego nie pij:)
ja nie mam pojecia co to moze byc a mieliscie kiedys nicienia (nie wiem jak to sie odmienia) u mnie wyszedl z konika polnego, i nie wiem czy to grozne jest
-
mojemu kumplowi tez wyszedł nicien z konika polnego i pajak to zaczoł zrzerac ale on sie kapnoł i wzioł mu to bo sie przestraszył nie wiedział co to jset wiec wolał zabrac to pajakowi
Uprawnienia umieszczania postów