Re: Jakie to skorpiony ???
Spytaj Climy - może do jego skorpiony, hehe
Pozdrawiam
Leny
1. to z pewnoscia Hadrurus arizonensis
2. Scorpio maurus
3. byc moze Hadogenes troglotydes
eh Ty to masz szcescie ja raz tak dostalem E. italicus .... wymeczony w 1l sloiku ....
tego niezazdroszcze Hadrurus arizonensis wytrzeliuje w powietrze chnurke jady w odleglosci jakies 15 cm :D ale kapitalnie wyglada :)
Leny jak zwykle do wszystkiego potrafi podejść z jajem. Nie ma to, jak dojrzała wypowiedź.
oj zostawcie biedaka, znowu sie do niego ktoś pluje :) zmądrzeje z czasem :P
Witam
1. Hadrurus arizonensis
2. Scorpio maurus
3. prawdopodobnie Centruroides margaritatus, ale napewno nie H. troglodytes :)
Co do informacji, to polecam stronę www.ub.ntnu.no\scorpionfiles oraz książkę o skorpionach z serii Hobby...
Pozdrawiam
Dzieki za informacje!
Cytat:
niezazdroszcze Hadrurus arizonensis wytrzeliuje w powietrze chnurke jady w odleglosci jakies 15 cm
Powaznie, strzela jadem w powietrze???!!!
zauwazylem, ze jest bardzo agresywny ale na razie niczym we mnie nie strzelil ...
no ta ostatnio wyczytalem "skorpion ten potrafi rozpylic swoj jad na odleglosc 25 cm, " wniosek trzeba miec zawsze okulary
fragment pochodzi z ksiazkiSkorpiony - Ryszard Wiejski-Wolschendorf
co do H. troglodytes to nie bylem pewien :), jescze nie mialem okazji sie z nim spotkac eh ....
moim skromnym zdaniem ten drugi to nie jest Scorpio maurus tylko Euroscorpius carppathicus a ten trzecie to wg mnie wytslonda jak wysuszony arozones :))))
Pozdrawiam all !!
a tak przy okazji to jak chcesz sprzedać tego drugiego skorpiona to ja go z chęcia wezmę :)