Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Jakie to skorpiony ???

walter
    Guest

Jakie to skorpiony ???

No i mam problem ...
    "Odziedziczylem" wczoraj trzy skorpiony o ktorych potrzebuje informacji.
    Facet przyniosl do sklepu zoologicznego skorpiony, ktorych chcial sie pozbyc ... cale szczescie, ze byla tylko mloda sprzedawczyni, ktora panicznie sie ich bala i nie chciala nawet slyszec o wzieciu ich nawet za darmo.
    Nie mialem innego wyjscia i zaopiekowalem sie nimi.
    Mam pewne doswiadczenie z P.imperatorem ... te jednak stanowia dla mnie niejako zagadke.
    Gosciu nie wiedzial NIC na ich temat, oprocz tego, ze nie pozwala synowi trzymac ich w domu.
    O jednym z nich mowil, ze to prawdopodobnie jakis chinski lesny skorpion ... nie wiem tylko ktory.
    Jednego natychmiast zidentyfikowalem jako Hadrurus arizonensis - wyglada tak:

PROSBA!
    Pomozcie mi zidentyfikowac nastepne dwa skorpiony, zebym mogl poszukac informacji o warunkach jakich potrzebuja.

Pierwszy:

Drugi:

Z gory dziekuje za pomoc!

Re: Jakie to skorpiony ???

Spytaj Climy - może do jego skorpiony, hehe

Pozdrawiam
    Leny

1. to z pewnoscia Hadrurus arizonensis
    2. Scorpio maurus
    3. byc moze Hadogenes troglotydes

eh Ty to masz szcescie ja raz tak dostalem E. italicus .... wymeczony w 1l sloiku ....

tego niezazdroszcze Hadrurus arizonensis wytrzeliuje w powietrze chnurke jady w odleglosci jakies 15 cm ale kapitalnie wyglada

Leny jak zwykle do wszystkiego potrafi podejść z jajem. Nie ma to, jak dojrzała wypowiedź.

oj zostawcie biedaka, znowu sie do niego ktoś pluje zmądrzeje z czasem :P

Witam

1. Hadrurus arizonensis
    2. Scorpio maurus
    3. prawdopodobnie Centruroides margaritatus, ale napewno nie H. troglodytes

Co do informacji, to polecam stronę www.ub.ntnu.no\scorpionfiles oraz książkę o skorpionach z serii Hobby...

Pozdrawiam

walter
    Guest

Dzieki za informacje!

niezazdroszcze Hadrurus arizonensis wytrzeliuje w powietrze chnurke jady w odleglosci jakies 15 cm
    Powaznie, strzela jadem w powietrze???!!!
    zauwazylem, ze jest bardzo agresywny ale na razie niczym we mnie nie strzelil ...

no ta ostatnio wyczytalem "skorpion ten potrafi rozpylic swoj jad na odleglosc 25 cm, " wniosek trzeba miec zawsze okulary

fragment pochodzi z ksiazkiSkorpiony - Ryszard Wiejski-Wolschendorf

co do H. troglodytes to nie bylem pewien , jescze nie mialem okazji sie z nim spotkac eh ....

moim skromnym zdaniem ten drugi to nie jest Scorpio maurus tylko Euroscorpius carppathicus a ten trzecie to wg mnie wytslonda jak wysuszony arozones )))

Pozdrawiam all !!

a tak przy okazji to jak chcesz sprzedać tego drugiego skorpiona to ja go z chęcia wezmę

Uprawnienia umieszczania postów