u owadziarzy jestem nowy - więc witam!
Witam wszystkich
Na tym forum jestem nowy (moj pierwszy post) tak więc witam wszystkich i się pięknie kłaniam.
Mam taką sprawę - od niedawna mam kilkanaście patyczaków rogatych i mam pytanie - czy macie jakiś sposób na czyszczenie szyb w terra dla waszych owadów? Zostaje tam pełno śladów po spryskiwaniu ich wodą i zastanawiam się, czy są jakieś środki, żeby zmyć ten syf z szyb. Jak macie jakieś sprawdzone spodoby to pomóżcie mi.
Pająki hoduję od lat, ale u nich nie rzuciło mi się to w oczy ponieważ u pająków spryskuję terra miejscowo a u patyczaków staram się spryskać całą powierzchnię podłoża bo tam jest pełno jajek a z tego co wiem to one potrzebują wilgoci. I w ten oto sposób brudzą się szyby terra. A podłoża nie wymienie - bo jajka...
z góry dzięki
Re: u owadziarzy jestem nowy - więc witam!
Ja skrobię na mokro. Spryskuje szyby i biorę skrobaczkę do akwarii. Szyby się nie rysują. Co do rogatych - ten gatunek ma tą nieprzyjemną cechę, że często rozrzuca wodniste odchody - stąd między innymi brudne szyby (tak było u moich rogatych).
Prosiłem, rozmawiałem, tłumaczyłem im, że tak nie można... nic nie skutkowało. Wygrały ze mną. Nic nie rusza tego gatunku, ani prośby, ani groźby. :/
E tam rogatym nie trzeba spryskiwać, a jaja lepiej jest przenieść do inkubatora, wiadomo co się kiedy wyklóło. Ja moich rogatych w ogóle nie spryskuje i żyją, i doczekały się potomstwa...
a wystarczy mniej pryskać/niższa wilgotność lub podawać mniej soczysty pokarm
wodniste odchody powstają w wyniku przewodnienia ciała owada
u mnie ten problem nie występuje