Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: u owadziarzy jestem nowy - więc witam!

u owadziarzy jestem nowy - więc witam!

Witam wszystkich
    Na tym forum jestem nowy (moj pierwszy post) tak więc witam wszystkich i się pięknie kłaniam.
    Mam taką sprawę - od niedawna mam kilkanaście patyczaków rogatych i mam pytanie - czy macie jakiś sposób na czyszczenie szyb w terra dla waszych owadów? Zostaje tam pełno śladów po spryskiwaniu ich wodą i zastanawiam się, czy są jakieś środki, żeby zmyć ten syf z szyb. Jak macie jakieś sprawdzone spodoby to pomóżcie mi.
    Pająki hoduję od lat, ale u nich nie rzuciło mi się to w oczy ponieważ u pająków spryskuję terra miejscowo a u patyczaków staram się spryskać całą powierzchnię podłoża bo tam jest pełno jajek a z tego co wiem to one potrzebują wilgoci. I w ten oto sposób brudzą się szyby terra. A podłoża nie wymienie - bo jajka...

z góry dzięki

Żyletka

Do usuwania kamiennego osadu ze szkła jest dużo środków chemicznych (np. cilit)
    ale każdy bardzo źle wpływa na istoty żywe (śmierć). Polecam żyletkę którą pod dużym kątem (najlepiej na sucho) skrobiemy szybę. W 90% usuwa się osad. Uważaj aby nie dostały się tam twarde ziarenka bo porysujesz sobię szybę.

Miłego skrobania ;-))))

Re: u owadziarzy jestem nowy - więc witam!

Ja skrobię na mokro. Spryskuje szyby i biorę skrobaczkę do akwarii. Szyby się nie rysują. Co do rogatych - ten gatunek ma tą nieprzyjemną cechę, że często rozrzuca wodniste odchody - stąd między innymi brudne szyby (tak było u moich rogatych).
    Prosiłem, rozmawiałem, tłumaczyłem im, że tak nie można... nic nie skutkowało. Wygrały ze mną. Nic nie rusza tego gatunku, ani prośby, ani groźby. :/

E tam rogatym nie trzeba spryskiwać, a jaja lepiej jest przenieść do inkubatora, wiadomo co się kiedy wyklóło. Ja moich rogatych w ogóle nie spryskuje i żyją, i doczekały się potomstwa...

a wystarczy mniej pryskać/niższa wilgotność lub podawać mniej soczysty pokarm
    wodniste odchody powstają w wyniku przewodnienia ciała owada
    u mnie ten problem nie występuje

Uprawnienia umieszczania postów