-
okrzemka
Witam
Jakis czas temu pytalem o zółty nalot i uzyskalem odpowiedz ze jest to prawdopodobnie okrzemka. Ale co z tym zrobic? Mam wieksze kamienie i na nich widac ten zolty taki raczej rdzawy nalot ktory latwo usnac, pocierajac np dlonia. Ale cala sytuacja jest denerwujaca, bo psuje to wyglada terra. Prosze poradzic co moge z tym zrobic?
Pozdrawiam
Nash
-
Re: okrzemka
W moim zbiorniku też mam coś takiego ale wydaje mi się, że są to glony aczkolwiek mogę się mylić. Jakoś specjalnie z tym nie walcze ale jeśli ktoś ma sposób to równierz jestem otwarty na propozycje.
-
-
okrzemka znika w akwarium, gdzie jest ustabilizowana rownowaga bilogiczna
a w akwa z zowleim o taka trudno wiec raczej bedzie
mozna probowac walczyc chemia ale pytanie po co??
-
Nie tyle znika ile przestaje się pojawiać ale to co jest trzeba usunąć mechanicznie przynajmniej z szyb, np. czyścikiem magnetycznym.
O równowagę nie jest aż tak trudno jak się wydaje a jest o co walczyć (ale popieram - nie chemią).
-
ja zajmuje sie sporo akwarystyka i u mnie po zapewnieniu rownowagi w akwarium sama znika. oczywiscie z szyb sciagam ale np z dekoracji, rolin sama schodzi po jakims czasie
jak ja mialem akwa z czerwonlicymi to wymienialem cala wode na drugi dzien po karmieniu niebardzo widze jak miala by tam sie utworzyc rownowaga biologiczna
oczywiscie jak sie ma zlowia i basen jest duzy to tak, albo jak jest to maly zolw
duzy zolw / kilka zolwi = duzo syfu = czesta wymiana calej wody - wiec ja niewidze aby w takim zbiorniku moga byc rownowaga biologiczna
-
Napisales:
"jak ja mialem akwa z czerwonlicymi to wymienialem cala wode na drugi dzien po karmieniu niebardzo widze jak miala by tam sie utworzyc rownowaga biologiczna"
- to fakt,ale wymieniajac czesto cala wode Ty nie dales zadnej szansy na stworzenie takiej rownowagi.Inaczej sprawa wyglada przy czesciowej podmianie wody i oczywiscie dobrej filtracji.
Nastepny cytat:
"duzy zolw / kilka zolwi = duzo syfu = czesta wymiana calej wody - wiec ja niewidze aby w takim zbiorniku moga byc rownowaga biologiczna"
- znowu to samo - podmiana,a nie wymiana calosci wody.
- co do tego,ze kilka zolwi = duzo syfu to fakt,ale majac duzo zolwi powinna byc im zapewniona duza/odpowiednia powierzchnia akwarium,a tym samym masa wody.
-
tak moze masz racje ale rzeby tak robic to musia by byc chyba ze 200l wody na jednego zolwia,
ja w moim pzypadku mialalem tyle miejsca no i mialem duze zageszczenie zolwia w akwarium, wiec nawet nieprobowalem
-
nie musi być 200l na 1 żółwia...... czego dowodem jest akwa Jojka lub moje.... tylko kluczem jest odpowiednio wydajny system filtracji, (pisząc wydajny nie mam na myśli przepływu wody) a okrzemki (brązowy nalot) powstają przy zbyt dużym stężeniu NO2 i NO3 co można zwalczyć częściową podmianą wody lub filtracją biologiczną. Tylko że przy żółwiach filtracja ta musi być naprawdę dobra. Przy nowym akwa jak narazie po ponad 2 m-cach okrzemki się nie wytworzyły choć mam 180l wody 2 żółwie i ok 15 rybek...
-
Opowiadasz bzdury. Nie masz żadnego doświadczenia i się udzielasz. Nie da sie... nie da się ... jak ktoś nie umie to pewnie że się nie da. Jeszcze na dodatek podajesz że tak jest bo ty tak miałeś. A co to za przykład? SKORO NAWET NIE PRÓBOWAŁEŚ!
Kiedyś twierdzono że się nie da latać. Niektórzy tacy jak ty nadal twierdzą że na rowerze nie da się jezdzić, skoro sam się przewraca.