jestem zainteresowny kupnem weza zbozowego, interesuje mnie jednak jak karmicie swoje weze i w jaki sposob podajecie mu witaminy. jezeli tak to jakie.
z gory dziekuje
Wersja do druku
jestem zainteresowny kupnem weza zbozowego, interesuje mnie jednak jak karmicie swoje weze i w jaki sposob podajecie mu witaminy. jezeli tak to jakie.
z gory dziekuje
ja nie daje myśle że jak dostaje mysze to tam ma wartości i to co potrzebuje,wiem że niektórzy wstrzykują do myszy witaminy !!
Jesli chodzi o podawanie witamin to najlepiej wstrzyknąć je w gryzonia. Można tez natrzec nimi jego siersc.
Niektórzy sadyści [WYKASOWANE - NIE NA TEMAT], polecają szprycowanie gryzoni przed podaniem. Jeżeli jednak nie jesteś sadystą, nie rób tego. Mysz/szczur karmione zbilansowanym pokazmem posiada wszystko co potrzebne wężykowi. Widziałeś kiedyś żeby węże okesowo łykały witaminy ?? :)
Nie witaminizować węża bez potrzeby, a już na pewno niczego nie wstrzykiwać do żywej myszy. W praktyce węże zbożowe od wielu pokoleń rozmnażane są od bez jakiegokolwiek dodatku witamin do pełnowartościowej gryzoniowej diety, podobnie jak wiele innych węży.
ja co 4 marwą mysz faszeruje witaminkami ale nie jest to na gwałt potrzebne :) jak zobaczysz że np. wylinka źle zeszła to możesz dać mysz z witaminkami i następna będzie lepsza :)
Podawanie witamin wężom to trochę sprawa indywidualnego "widzi mi się".Rzeczywiście odrobina jest chyba nieszkodliwa, obojętna dla zdrowia węża. Natomiast przy częstszym podawaniu obawiałbym się przedawkowania, zwłaszcza tych rozpuszczalnych w tłuszczach. Gryzonie są pełnowartościowe.
Ja nigdy nie podawałem swoim wężom witamin bezpośrednio, jedynie w okresie podawania jednodniówek kurcząt robiłem im "gut-loading" mieszanką jajeczną z dodatkiem vibovitu.