Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: wąż zbożowy, podawanie witamin

wąż zbożowy, podawanie witamin

jestem zainteresowny kupnem weza zbozowego, interesuje mnie jednak jak karmicie swoje weze i w jaki sposob podajecie mu witaminy. jezeli tak to jakie.

z gory dziekuje

Re: wąż zbożowy, podawanie witamin

ja nie daje myśle że jak dostaje mysze to tam ma wartości i to co potrzebuje,wiem że niektórzy wstrzykują do myszy witaminy !!

Jesli chodzi o podawanie witamin to najlepiej wstrzyknąć je w gryzonia. Można tez natrzec nimi jego siersc.

Niektórzy sadyści [WYKASOWANE - NIE NA TEMAT], polecają szprycowanie gryzoni przed podaniem. Jeżeli jednak nie jesteś sadystą, nie rób tego. Mysz/szczur karmione zbilansowanym pokazmem posiada wszystko co potrzebne wężykowi. Widziałeś kiedyś żeby węże okesowo łykały witaminy ??

Nie witaminizować węża bez potrzeby, a już na pewno niczego nie wstrzykiwać do żywej myszy. W praktyce węże zbożowe od wielu pokoleń rozmnażane są od bez jakiegokolwiek dodatku witamin do pełnowartościowej gryzoniowej diety, podobnie jak wiele innych węży.

ja co 4 marwą mysz faszeruje witaminkami ale nie jest to na gwałt potrzebne jak zobaczysz że np. wylinka źle zeszła to możesz dać mysz z witaminkami i następna będzie lepsza

Podawanie witamin wężom to trochę sprawa indywidualnego "widzi mi się".Rzeczywiście odrobina jest chyba nieszkodliwa, obojętna dla zdrowia węża. Natomiast przy częstszym podawaniu obawiałbym się przedawkowania, zwłaszcza tych rozpuszczalnych w tłuszczach. Gryzonie są pełnowartościowe.
    Ja nigdy nie podawałem swoim wężom witamin bezpośrednio, jedynie w okresie podawania jednodniówek kurcząt robiłem im "gut-loading" mieszanką jajeczną z dodatkiem vibovitu.

Uprawnienia umieszczania postów