witam
mam pytanko co do basenu w terra
w terrarium o następujących wymiarach:
wys-200
szer-170
gł-95
jakiej wielkości powinien być basen i z czego go zrobić ?
Wersja do druku
witam
mam pytanko co do basenu w terra
w terrarium o następujących wymiarach:
wys-200
szer-170
gł-95
jakiej wielkości powinien być basen i z czego go zrobić ?
Najlepiej olimpijski :-) W takim dorosły legwan popływa. W terrarium o podanych wymiarach jak i w każdym innym w domowych warunkach roczny legwan i tak nie będzie miał możliwości popływać, lecz tylko się zamoczyć.
Panie Ryszardzie :))
W domu nie mam niestety wanny lecz tylko prysznic :((
Tak więc jest jakiś sens wkładania basenu do terra o tych wymiarach?
Można zrobic by cały dół terra był z wody ?
Widziałem tak w książkach ...
kupisz karnet na basen i codziennie bedziesz z nim biegal zeby sobie popływał. a jak ratownicy zapytaja co to to zielone masz to pwoiesz ze nadmuchany krokodyl, bo ineczej Cie z pływalni wygonią! ;F
Taki sens, ze legwany w ich naturalnym srodowisku zyja nad woda i my w naszych domach staramy sie im choc troche to srodowisko stworzyc. Poza tym basenik to miejsce do zalatwiania swoich potrzeb, ktore wiekszosc legow wlasnie zalatwia do wody. Proste do sprzatania!
Basenik to dla małych legwanów, dla dorosłych niestety rolę basenu może spełniać oczko wodne w ogrodzie i to niemałe. Bigben, na forum jesteśmy na "ty" więc nie pisz panie Ryszardzie , bo źle się czuję :-))) Jeśli chodzi o basen olimpijski to oczywiście żartowałem, ale dla dużego (czytaj rocznego) legwana trudno w mieszkaniu zrobić "coś" do pływania. Basen w terrarium po czasie dorastania legusia służy raczej jako środowisko wodne do nawilżania powietrza i ewentualnie do zrobienia kupki :-)))
witam
Jak sam kazałeś do siebie mówić Ryśku. :)
Mam do ciebie pytanie odnośnie wielkości basenu w terra o wymiarach, które podałem. Wystarczy wielkość by mógł się w nim zanurzyć.
By mógł popływać wezme go do babci(ma ogromne jacuzzi :-)
Ale czy nie dostanie szoku gdy np. wezme go do babci, która wejście do domu ma około dwa 2m od mojego wezme go na zimne powietrze a potem będzie pływał w ciepłej wodzie a potem jeszcze raz na powietzre i do swojego terra ?
witam
czy zrobienie paludarium dla legwana to zły pomysł ?
oto moje maleństwo w swoim baseniku;)
http://endo.livenet.pl/public/neo_basen.jpg
(to różowe w prawym dolnym rogu, to fragment moich kapci- tak dla porówniania wielkości;))