Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Czy ktos wie ile moze kosztować terrarium dla legwana?

Re: Czy ktos wie ile moze kosztować terrarium dla legwana?

Informacje tą wyczytałem na firmowym stojaku dla świetlówek Hagena w sklepie zoologicznym. Sprawdzałem dokładnien bo jakoś nie chciało mi się wieżyć no ale tak tam było napisane że świetlówka Repti-Glo 5,0 o mocy 40W i długości 106,5cm czas efektywnej pracy =9000h oczywiście parametry te były różne dla różnych świetlówek.

pozdrawiam
    Seb

dr Robert
    Guest

Właśnie o to chodzi, co rozumieją przez "czas efektywnej pracy". Czy chodzi o czas kiedy świetlówka świeci (to rzeczywiście może być dwa lata i więcej) czy o czas gdy emituje odpowiednie ilości UVB i UVA. A może co innego podają dla Polaków, a co innego dla Amerykanów. Tak bardzo to by mnie nie zdziwiło. Jestem dociekliwy bo niedługo będę kupować kilka sztuk i wolałbym wydać pieniądze z sensem. Napisze do nich, jak to w końcu jest.

Seb powiedz mi jakiej wielkosci masz terra, bo wyglada na duze, a ja nigdzie nie widzialem fototapet takiej wielkosci.
    jak masz jakis dobry sklep to napisz
    pozdrawiam

Tera ma rozmiary 2m/1m/2m tyle że od dołu jest szafka do wysokości 60cm. Foto tapeta która jest przyklejona w tera ma wysokość 180cm a długość jej to ponad 3m tak że jeszcze przycinałem i w razie czego mam kawałek w zapasie.

pozdrawiam
    Seb

dr Robert
    Guest

Otrzymałem odpowiedź od firmy Hagen z której, w nieco mętnej formie, wynika, że jednak nie gwarantują tak długiego okresu działania UV jak to napisał Seb tzn. 9 000 godzi (czyli dwa lata). Zapytałem jaka jest rzeczywista efektywność działania ich świetlówek oraz o różnice w podawaniu informacji na reklamach w polskich sklepach zoo oraz na ich stronie internetowej. Otrzymałem odpowiedź, że lepiej wymieniać je co roku, gdyż UV zmienia właściwości materiału przez który przechodzi i po jakimś czasie szkło z którego zbudowana jest świetlówka mętnieje na tyle, ze nie przepuszcza UV. O reklamach w polskich sklepach zoo, o 9 000 godzin ani słowa. Albo więc chodzi o czas świecenia świetlówki (który rzeczywiście może wynosić 9 000 godzin), ale bez gwarancji na UV, albo ktoś robi nas w konia. Zresztą dla znających angielski podaje treść odpowiedzi:

"There is a difference between the actual generated UVB of the bulb
    >and the effective delivery of that UVB to where it needs to go.
    >What I mean by this is that UV rays have a tendency to change
    >materials under constant exposure, and in this case it is the
    >opacity of the glass tube the UV must pass through. Over time the
    >UV will cloud the ability of the glass tube to pass the UV rays
    >through it. This is the reason that many bulbs that product UV and
    >can operate for much longer periods with strong production within
    >the bulb, but the actual output is unavoidably reduced as far as the
    >animal is concerned. So as you can see, it is wise to replace the
    >bulbs on a yearly basis, even though the actual production of the
    >rays is undiminished for a much more extended period of time.

hmmm LOL bardzo przepraszam ale 9000 godzin to jest okolo 375 dni wiec rok..........

Crasher nie czytasz uważnie pisałem że licząc po 12h/dobę.

No więc dr. Robercie mamy wyjaśnienie prostujące :-) Ale i tak nieźle z 6-mies. wyszedł nam rok efektownego użytkowania.

pozdrawiam
    Seb

Uprawnienia umieszczania postów