Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Legwan czarny

Mieszany widok

Sebastian Kalkowski
    Guest

Legwan czarny

Witam,
    czy ktoś może hoduje legwanika czarnego?
    Jeżeli tak to proszę o jakieś informacje na temat tego gada.
    Jakie osiąga rozmiary?
    Czy można go trzymać w terra z legwanem zielonym?
    Pozdro

Re: Legwan czarny

Nie hoduje tych gadów, ale słyszałem, że można je trzymać razem z legwanami zielonymi.

czy tez sa rozlinozerne???i czy zielony troche wekszy (70cm) mu nic nie zrobi

dr Robert
    Guest

Legwany czarne, ale który gatunek ? Najbardziej prawdopodobne to Ctenosaura similis. Mniejsze od legwan zielonego. Nie jest dobrym pomysłem trzymanie ich razem.

Sebastian Kalkowski
    Guest

To dlaczego we wszystkich książkach o legwanach zielonych jest napisane, że napewno można je hodować razem z legwanami czarnymi?

Jak sobie wyobrażasz trzymanie legwana zielonego pochodzącego z tropików razem z l. czarnym z terenów suchych? Legwan czarny wamaga temp. ok. 35C i nie wydaje mi się żeby trzymanie go z zielonym było dobrym rozwiązaniem.

Sebastian Kalkowski
    Guest

W poważnych książkach o legwanach zielonych jest wszędzie napisane że można z nimi trzymać, np. bazyliszki, agamy i oczywiście legwany czarne.
    Kto ci powiedział, że legwany czarne pochodzą z terenów suchych?
    Z tego co ja się orientuję, z tego co dowiedziałem się z warszawskiego zoo, ze sklepów zoologicznych i z przeczytanych książek to legwany czrne pochodzą z tych samych stref geograficznych i z tych samych pańśtw co legwany zielone. Żyją w podobnych warunkach klimatycznych, a różnią się przede wszystkim tym, iż czarne jedzą przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli larwy owadów, mączniaki, świerszcze, noworodki mysie, itp. (ale także zielone rośliny i owoce) oraz tym, iż nie mieszkają wysoko na drzewach tak jak zielone, tylko mieszkają na terenach mniej zadrzewionych, nie wspinają się wysoko, często wogóle bo wolą przyziemny tryb życia.

Prawie we wszytskich publikacjach na temat legów zielonych jest napisane, że można z nimi hodować legi czarne.

Nie czytacie ksiązek o legwanach, czy co?
    czy np. książka: "Legwan zielony potomek smoków" nic wam nie mówi?
    Ja dużo ciekawych rzeczy dowiedziałem się z tej ksiązki, którą napisał bardzo doświadczony hodowca i mam także w swoim mieście zoo i specjalistów od gadów, którzy zapewne wiedzą bardzo dużo!!

A poza tym chciałem dowiedzieć się na temat tego gada od kogoś kto hoduje legi czarne i ma duże w tym doświadczenie , a nie od kogoś kto prawie nic nie wie o tych gadzikach...

Bez urazy
    Pozdrawiam.

Sebastian Kalkowski
    Guest

A w moim pytaniu chodziło przede wszystkim o to, czy wielkość legwanów zielonych nie będzie przeszkadzała w hodowli wspólnie z legami czarnymi, które według mojego rozeznania rosną maxymalnie do 1 m.

Z opisu legwana czarnego w książce "Zwierzęta w terrarium" wynika że pochodzi on z terenów suchych i półsuchych. Wilgotność w terrarium powinna wynosić około 50%, temp w dzień 30-35C. Dorosłe żywią się głównie pokarmem roślinnym, młode wolą pokarm zwierzęcy.
    Jak widać nasze informacje znacznie się różnią...

Uprawnienia umieszczania postów