Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Fiolecik

Re: Fiolecik

byłem wczoraj w niemczech i widziałem tą żarówke. jest to jednak żarówka nocna i nie daje żadnego uv [ a przynajmniej nic nie pisało na opakowaniu]

Dlaczego Repti.Glo 8.0 nie moze byc dla legwana? taka dostalam od sprzedawcy w sklepie terrarystycznymbodzio napisał(a):
    >
    > REPTI GLO 8.O NIE JEST DLA LEGWANÓW

Repti glo 8,0 jest do terrarium pustynnego, a 5,0 do tropikalnego, czyli takiego w którym żyje legwan zielony. To ze wzgledu na różne dawki UV (8,0 emituje więcej ). Pozdrówko! Rysiek

Czy ktoś się może orientuje czy Repti Glo 2.0 jest dobra??? Używam jej od 1,5 roku..
    Ps.Ostatnio jak bylam w zoologiku po świetlówkę UVB kobieta poleciła mi Night Glo 25W - twierdząc, że to właśnie takiej żarówki potrzebują legwany.. czy miała rację???
    Pozdrówki!

Nie to nie prawda!!
    Jedyną świetlówką !! jakę potrzebują legwany jest Repti-Glo 5.0!
    lub ewentualnym jej zamiennikiem Ultrawitalux z osram-a ale to jest żarówka reszta to wciskanie kitów tak jak np. czeskie wynalazki :-)
    Night-Glo nic nie daje poza ciepłem przy minimalnej ilości światła (idealne na noc) to już 100razy lepiej kupić ceramiczny emiter ciepła przynajmniej dłużej pociągnie bo z Night-Glo przy cenie około 20zł na 2-3góra miesiące to sporo.

pozdrawiam
    Seb

YO!
    Repti glo 2.0 emituje za malo promieniowania UVB mozna jej uzywac jedynie jako dodatkowej swietlowki do RG 5.0. A co to te night glo ktora polecila ta pani w sklepie (swietlowka czy zarowka). Jesli to jest jak mi sie zdaje po prostu zarowka nocna do terrarium ktora nie daje zadnego promieniowania UV moze co najwyzej podczerwien to ta pani nie ma pojecia o potrzebach legwana (jak 99% sprzedawcow w zoologicznych) proponuje niech sie przezuci na zwierzatka ale PLUSZOWE (((

Ta żarówka Night Glo nie ma UV. Repti Glo 2,0 jest znowu za słaba ( za mało UV ). Tak jak napisałem dla lega właściwa to 5,0, lub Ultra-Vitalux odpowiednio stosowana. Pozdrówko! Rysiek

Czy używanie Repti Glo 8.0 czyms grozi mojemu legowi?? teraz czytam ze 2.0 jest za słaba od zakupu do teraz włąsnie mialam 2.0. Taka dostalam w sklepie terrarystycznym. Jeśli chodzi o 8.0 to miałam powiedziane ze moge ją na krócej włączać. Pozdrawiam i dziekuje za odp.

Uprawnienia umieszczania postów