Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Fiolecik

Tomek Tasior
    Guest

Fiolecik

Kupujac legwana otrzymałem razem z nim żarówke UV( nie znam sie na tym takze nie wiem czy to jest ta ULTRA VITALUX czy sa w ogóle jakies inne) Tak czy siak to napewno nie jest świetlówka poniewaz ma gwint na jedna strone jak żaóka z tym ze jest dłuzsza od normalnej żarówki(no i jest fioletowa).Ale chodzi mi o to czy ona jeszcze daje prominie UV poniewaz te koles ma ją od lipca 2002 a teraz jest juz marzec 2003.A słyszałem ze te swietlówki UV świecą ale juz nei ma UV .Czy tak samo jest z żarókami.Pozdrawiam

dr Robert
    Guest

Re: Fiolecik

Zobacz co jest napisane na tej żarówce. Poza Osram Ultravitalux 300W i ostatnio zaczęli produkować 100 W nie znam innych żarówek które emitowałyby UVB bo takie promieniowanie jest potrzebne do syntezy vit.D. Przypuszczalnie dostałeś czeską żarówkę UVA .

YO!
    Z twojego opisu ciezko wywnioskowac co to za zarowka, proponuje abys napisal na forum wszystkie informacje jakie znajdziesz na tej zarowce (jakas nazwa, typ itp...) a moze masz z niej orginalne opakowanie tam zazwyczaj mozna wiecej wyczytac. A jesli chodzi o dawanie UVB to swietlowki po 6-8 miesiacach przestaja dawac to promieniowanie, tego problemu nie ma w ptrzypadku ULTRA-VITALUX-a (czyli zarowki ktora na pewno daje UVB) do puki swieci do tej pory daje promienie UVB.

http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=5158&t=5084 - to jest post w którym Marblo zamieścił jak wejść na jego ftp . Tam są fotki naszych legwanów, oraz trochę osprzętu . Jest też Ultra-Vitalux 300W. Wejdź i zobacz jak wygląda. Stojak do niej własnej roboty, bardzo prosty. Poczytaj też o samej żarówce i jej stosowaniu- http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=1783&t=1783 . Pozdrawiam! Rysiek

co do ultravitaluxa

Od dawna staram sie dostac wlaśnie ta zarówke i niestety bez rezultatu. Zamówiłem ja w sklepie oświetleniowym jednak nie mogli mi jej sciągnąć i gościu zadzwonił do Warszawy, z tamtad ponoć zadzwonili do Niemiec [ gdzie produkuja te żarówki] . I okazało sie że zaprzestano jej produkcji. Tak wiec może byc cieżko z jej dostaniem. A co do tej żarówki o której pisze Tomek to ja tez widziałem taka w Niemczech ale nie zainteresowałem sie nią bliżej , a jak poszedłem drugi raz to już jej nie mieli. Ale postaram się zobaczyc co to za żarówka.

Wiesław Pyć
    Guest

Istnieje jeszcze lampa firmy ExoTerra "Repti Glo" - ona daje promieniowanie UVA i UVB. Kazda z nich daje 25% UVA, a UVB w zaleznosci od modelu, np. Repti Glo 8.0 daje 8% UVB a 4.0 daje 4% UVB, itd.
    Pozdrowienia

REPTI GLO 8.O NIE JEST DLA LEGWANÓW

dr Robert
    Guest

Różne typy świetlówek można kupić w www.colisa.com.pl
    a żarówki Osram Ultravitalux - najlepiej skontaktować się z przedstawicielem regionalnym lub sklepem firmowym Osramu, adresy na stronie internetowej polskiego oddziału www.osram.com.pl

Re: co do ultravitaluxa

Ultra-Vitaluxa kupiłem w Bytomiu ul. Wojciechowskiego 1 , tel. 289 22 20. Kosztowała dokładnie 92zł 72gr brutto ( 2 lata temu ). Teraz, na początku marca miały tam być w cenie brutto 112zł. Pozdrawiam! Rysiek

A czy to czasem nie jest zarowka nocna (night glo)? Tak mozna sadzic z opisu.

Uprawnienia umieszczania postów