Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: on czy ona?

Re: on czy ona?

DO GADZINKI.
    MOJA SAMICA PO RAZ PIERWSZY ZŁOŻYŁA JAJA W WIEKU 18 MIESIĘCY. MIMO TO ŻE NIE MIAŁA KONTAKTU Z SAMCEM I WCALE NIE MUSIAŁA GO MIEĆ.

Dziekuje za odpowiedź.
    Wiem ze do zlozenia jajek samiec nie jest potrzebny, najwyzej beda nie zaplodnione.
    18 miesiecy to chyba wczesnie... nie wiem co mam myslec o swoim (swojej), pewnie tez zrobi mi niespodzianke - ale kiedy???
    Gucias Ryska jak dojrzał to zmienił kolor na pomarańczowy - a mój nie, czyli pewnie samica, małe pory udowe, ale worek pokaźny.
    Co o tym sądzicie?
    Kiedy ewentualnie mam sie spodziewac jajek?

Pozdrawiam
    [gadzinka]

Moja samica składała jajka w lutym, styczniu i grudniu - co roku o miesiąc wcześniej. Jak będziesz swoją obserwowała dokładnie, to zobaczysz, że będzie bardzo gruba, przestanie jeść, zacznie często podchodzić do miski z wodą i pić, grzebać jak szalona w podłożu lub starać się wyjść z terrarium, ja wtedy jej wstawiam skrzynkę, wypełnioną podłożem (mogę napisać bliżej o jej wymiarach), Leginka grzebie intensywnie i jak jest gotowa to znosi tam jajka.
    Pozdrawiam
    Ewa

dr Robert
    Guest

U mnie kopulacje trwały w różnych latach marzec - koniec czerwca, w naturze zwykle grudzien-styczeń. Piszę o tym w dziale artykuły: (http://terrarium.com.pl/artykuly/doswiadczenia.php?id=3)
    Jaja są składane kilka tygodni po kopulacji. W stosunku dio warunków naturalnych okres godów był zdecydowanie bardziej rozciągniety.

Uprawnienia umieszczania postów