Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Zawinięte łuski

Zawinięte łuski

Witam !!!!!!!!

Dawno już nie pisałem na forum ale znowu muszę zacząć.
    Mam problem z łuskami mego lega. Otóż na łapach mago lega łuski sie zawijają co jest bardzo nieprzyjemne w dotyku. Pozatym boje sie o jego zdrowie. Drugi problem to jego grzebien. Podczas wylinki czesto sie lamie a wiec jest niezbyt ładny. Czy to normalne??

Pozdrawia LegwanOPOLE.

Re: Zawinięte łuski

Jeżeli twój leg biega luzem po mieszkaniu, to raz dziennie zafunduj mu 30 min kompiel w wannie. To powinno pomóc. Wg mnie ma za małą wilgotność.

Dzieki nora ze odpowiedziales na moje pyt. Problem tkwi w tym ze moj leg nie lubi wody!!! Jak wchodzi do kuwety to tylko na chwile zrobi co zrobi i wychodzi, a w wannie to jeszcze szybciej (oczywiscie on a nie ja (czysczenie fuj )) a wiec 30 min to cud. Kiedy go spryskuje (czego juz nie robie) to sie rzuca. Wedlug mnie jedyn wyjsciem jest zwiekszenie wilgoci w pokoju, ktory jest miejwiecej jak 1 mieszkanie w bloku (uroki domkow jednorodzinnych ). Oto moje nowe pytanie :
    Jak to zrobic ?????????????????????

Pozdrowienia LegwanOPOLE.

Zrób terrarium !!!!!!! przy takich warunkach lokalowych to dziwi mnie fakt że jeszcze go nie masz.

Człowiek ma mieszkanie Lega powinien mieć terrarium i skończcie wypisywać głupoty o chowie bezterraryjnym !!!!!! albo po prostu zrób z pokoju terrarium :-)

dr Robert
    Guest

Seb ma całkowita rację.

Jak sobie wyobrażasz nawilżyć wielki salon do 80%, a nawet 90 % wilgotności ??? Przypuszczam, że nawet zbudowanie basenu 3x4m nie dało by takiego rezultatu. Zwłaszcza zimą . Gdyby nawet osiągnąć ten efekt nawilżaczami powietrza to jak długo wytrzymają Ci meble, elektronika i jakie będzie Twoje samopoczucie . To jest tropik - temperarura powyżej 30 stopni i duża wilgotność powietrza. W takim dużym pomieszczeniu jest pole do popisu na wykonanie dużego, pięknego terrarium. I Ty i legwan będziecie zadowoleni :-))). Pozdrówko! Rysiek

No coz tylko wyniose kompa i juz sie biore do pracy a jutro z pokoju bedzie terra

A tak na serio nie bardzo wiem jak to zrobic zeby z polki zrobic terra ( nie chcem na to duzo kasy wydac) moze mi ktos podpowie (w zalaczniku zdj polki). Jednak z drugiej strony nie chce terra. Chcem zeby leg mogl wyjsc kiedy tylko mu sie zachce a nie byl wiezniem terra i dlatego mam polke. Wogole kiedy byl wczesniej w terra to byl strasznie dziki, teraz jak mu zrobilem polke to dopiero sie jako tako przyzwyczail . Boje sie ze jak znowu trafi do zamknietego terra to znowu zdziczeje. Skoro tyle jest argumentow mowiacych za terra to moze jednak sie do niego przekonam.

Pozdrawia LegwanOPOLE

Mój trochę czasu przebywa poza terrarium i uwierz mi nie chcę go trzymać w niewoli. Nawet, o zgrozo, poświęcam mu więcej czasu niż własnym dzieciom, bo one już prawie dorosłe :-))). 13 i 15 lat. Jednak Gucio sam wraca chętnie do terrarium, a bywają dni , że nawet "na siłę" nie chce z niego wyjść ! To naprawdę odpowiednie miejsce dla legwana, bo zapewnisz dwa klimaty- dla siebie i dla niego. Znacznie się różnią. Pozdrawiam! Rysiek

No coz musze sie wobec tych argumentow zgodzic (przecierz chodzi o zdrowie lega a on troche juz chorowal (zlamana kosc i ropniak)). Jednak narazie nie mam czasu i nie mam kiedy tym sie zajac, moze w lato znajde troche czasu. Mam nadzieje ze narazie pomoga opryski letnia woda ktore znow zaczne stosowac. Mam pyt : czy nie udalo by sie zrobic terra otwartego tzn wyglad normalnego terra tylko gdzies z boku jakiej wyjscie; czyt to sie sprawdzi??????

Pozdrawia LegwanOPOLE

Robert Rutkowski
    Guest

Czy oprócz tej żarówki Twój leg oświetlany jest światłem UV, nie widać na zdjęciu promiennika???

Uprawnienia umieszczania postów