Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: 230V a wilotność w terra

230V a wilotność w terra

Buduje właśnie terra z płyty OSB, przeznaczone dla młodego lega, i at księ zastanawiam jak zainstalować żarówkę nad siatką, ale w terra żeby było to bezpieczne z punktu widzenia mojego i lega. wligotność 80% i prąd - jestem humanistą ale ta kombinacja nie wydaje mi się bezpieczna.

Morbid
    Guest

Re: 230V a wilotność w terra

jestem takze w trakcie budowy terra ,rowniez z plyt osb -w srodku bede mial 3 zarowki +oczywiscie oprawy i moim zdaniem jezeli sie to prawidłowo odizoluje to nic temu nie grozi

Jonsiu
    Guest

nie musisz sie martwic bo bedziesz mial problem z wilgotnoscia

Wystarczy np. ceramiczna oprawka do żarówki. NIe uszkodzone przewody (trywialne, ale nie dla wszystkich oczywiste) i dodatkowy bezpiecznik (może być gotowa listwa zasilająca z zabezpieczeniem przeciwzwarciowym).
    Jeśli starannie wykonasz instalację, to nie powinno być problemów.
    Własnie skończyłem budowe nowego terra i zastosowałem takie proste rozwiązania.
    W starym było podobnie: gotowe lampy, gotowa oprawa do świetlówki, przedłużacz...
    Działało bez zarzutu ponad półtora roku.

U mnie podobna instalacja ( bez świetlówki ) poprawnie działa 4 lata. Pozdrówko! Rysiek

Może jeszcze jedna uwaga. Waża!
    W przypadku stosowania gotowych lamp, czy opraw nie używać żarówek o większej mocy niż to dopuszcza producent!

Uprawnienia umieszczania postów