Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: grobośc płyty OSB ??

Mieszany widok

grobośc płyty OSB ??

mam pytanie dla tych którzy juz robili terra z OSB , a mianowicie przy wymiarach terrarium 180szer na 80 gł i 100 wysokie jakiej grubosci płuyty użyć . Miałem do wyboru w castoramie 22mm i 8 mm jedno chyba troszke za grube a to drugie z koleji za cienkie. Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

Epicrates cenchria cenchria
    gg 1690309

Re: grobośc płyty OSB ??

Lepiej 22mm. Duża powierzchnia terrarium (patrząc z góry). Tym bardziej jeżeli chciałbyś potem na tym terrarium ustawić co innego np. następne terrarium

dzieki , ale z tego co wyczytałem w postach są jeszcze inne grubosci OSB i pytanie która grubośc jest najbardziej optymalna przy wymiarach terra które podałem .Poprostu po co kupować płyte 22 mm skoro to samo mozna zrobić na płycie np 15 mm bedzie i lżejsze i tańsze . Pozdrawiam

możesz dwa boki zrobić z 22 mm (bo do nich bedziesz wkrecał pozostale płyty) wiec dno, góra i tył może byc z 8 mm

No i dno Ci peknie

osb to nie szkło ani condon nie pęka )

Damian Strugliński
    Guest

Ja zrobiłem ( mama zrobiła :-] ) z 12mm wym: 125 x 50 x 62.5 i jest świetne !!! Kasta sztywna i solidna :-]

Pozdro,
    Damian

Z 22 mm OSB mam podłogę w domu, na belkach co 40 cm. Myślę, że w terra nie będzie większych obciążeń. Zaryzykowałbym nawet 8, z niejakimi wzmocnieniami ewentualnie. A łączyłbym kątownikam metalowymi przykręcanymi na śruby (wkręty przejdą na wylot) albo przyklejonymi na silikon (ale to przy dużych kątownikach)

Jezeli bedziesz mial 180 cm dlugie terra i dno zrobisz z 8 mm. Obciazysz :ziemia roslinami i zwierzeciem i przykladowo bedziesz chcial je preniesc to dno nie peknie tylko jesli wolisz fachowo: wystapi prosty przypadek wytrzymalosci tj. zginanie, na ktore plyta OSB za dobrze nie pracuje, strzalka ugiecia bedzie duza, oraz zostnie przekroczona granica plastycznosci materialu i plyta peknie. Jezeli chcesz zrobic dno z 8mm to WYKONAJ PORZADNY STELARZ

Dzięki wszystkim za podpowiedzi, napewno bede sie sugerował waszymi radami , i czas wziąc sie za robote. Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów