Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Konsekwencje MBD

Jarek Zajączkowski
    Guest

Konsekwencje MBD

Legwan na zdjęciu to samiec - wiek ok. 2 lata.
    RTG - złamanie kości udowej, złamanie kości ramieniowej lewej. oraz amputacja pończyny przedniej prawej po złamaniu kości ramieniowej.
    Żołądek oraz jelita wypełnione żwirkiem oraz piaskiem.

Re: Konsekwencje MBD

Straszne

PaWeL^
    Guest

mogłeś tego zdjęcia nie pokazywać !! żal mi sie gadzinki zrobilo !!

Biedna gadzina, szukała wapnia w czym mogła.Zjadała w tym celu żwirek i piasek żeby pozyskać troche minerałów i zaległo to wszystko zwierzęciu w przewodzie pokarmowym.
    A wszystkiemu najprawdopodobnie winien był ,albo jest jego opiekun.
    Całkowita niekompetencja ze strony hodowcy((.

Cześć@_@

Jarek Zajączkowski
    Guest

Przepraszam - może faktycznie mogłem nie pokazywać.
    Jednak zauważyłem, że wśród wielu ludzi świadomość wystąpienia niebezpiecznych chorób jest zbyt niska - Może i są ale na pewno daleko.......Trzeba stale przypominać o istotnych dla zdrowia i życia zwierząt sprawach jak
    np.
    1.jakość podłoża - stosowanie piasku i żwirku może doprowadzić do zatkania przewodu pokarmowego,
    2. brak UVB i wapnia (karmienie sałatą itp) prowadzi po pewnym czasie do MBD
    A jeśli poza "drętwą mową" pokaże się jeszcze rzeczywiste skutki błędów czy zaniedbań - można liczyć na dłuższą pamięć.

YO!
    Mnie tez sie to zdjecie wcale nie podobalo ale bardzo dobrze ze zotalo pokazane. To napewno zdecydowani bardziej przemawia do wyobrazni niz omawianie niektorych spraw. Takie zdjecia to dobra przestroga dla ludzi ktorzy chcieliby zbagatelizowac wymagania jakie stawia przed nimi chodowla legwana. I dobrze bedzie jesli co jakis czas beda pojawialy sie zdjecia takie jak to lub jak to ktore zamiescila Gadzinka (legwan po przejsciach).

Takie zdjęcia należy pokazywać, bo to najbardziej dociera do ludzkiej wyobraźni . To straszny widok, ale prawdziwy :-(((. Co do tego złamania tylnej kości udowej to mam podobne zdjęcie jak Gucio miał złamaną łapę. Mimo braku fachowej pomocy ( wskazówki były udzielane telefonicznie ) Gucio jest wyleczony i w 100% sprawny. Cieszę się, że wreszcie będzie w Katowicach fachowiec od gadów :-))). Pozdrówko! Rysiek

Rysiek - czy Gucio jak zlamal noge to mial w gipsie?

YO!
    Nie jestem Rysiek ale..... tak mial
    Reszte ci i jak niech Rysio dopisze

Tam mialo byc - Reszte co i jak niech Rysio dopisze

Uprawnienia umieszczania postów