-
Re: Jest szansa na szczesliwe zakonczenie i to jeszcze dzisiaj:)
Przepraszam, ale miałem przy sobie aparat z najgorszą baterią, używany jako ostatnia deska ratunku, bateria jednorazówka po naładowaniu, to było moje gapiostwo, poprawię się. Jestem już pod domowym. Otrzymałem trochę za mało danych, żeby się wymądrzyć kompletnie. Na bazie tego co już wiem, jest szansa na powodzenie przy otworze 15x6 cm, przekrycie tego otworu siatką o możliwie najmniejszym zdławieniu przepływu powietrza. Dużo zależy teraz od wzajemnej lokalizacji nawiewu i wyciągu. Najlepiej byłoby żeby były przeciwlegle, żeby wietrzenie było dla jak największej kubatury. Kratka wywiewna, optymalne byłoby umieszczenie jej w pokrywie, wykonanie szczelinowe proponowałbym przymierzyć się do powierzchni conajmniej o 50 % większej od powierzchni nawiewu. Dobrze byłoby, żeby nad kratką było conajmniej 15 cm wolnej przestrzeni. Jeżeli nie wszystko jest jasne, to proszę o ponowny kontakt. Wracając do sprawy impregnatu to proponuję wycieczkę do składu budowlanego, najlepiej gdzie handlują drewnem też, to może być również Obi, Praktiker itd itp, i kupno solnego preparatu impregnacyjnego do drewna, oczywiście bezbarwnego (bez dodatku zielonego pigmentu), pokreślam solnego do rozcieńczania wodą lub w stężeniu gotowym do użytku. Przed kupnem i zastosowaniem też, przeczytać wszystkie opisy na opakowaniu m.inn. dopuszczenie do używania w pomieszczeniach dla stałego pobytu ludzi i zwierząt, ew. warunki karencji. Po zaimpregnowaniu 2-3 krotnym, wysuszyć w ciepłym i przewiewnym miejscu. Przed włożeniem dokładnie przetrzeć, żeby usunąć powierzchniowy osad soli impregnacyjnej. Być może zawodowi terraryści stosują inne metody i środki, z lakierami bezbarwnymi byłbym jednak ostrożny, być może tzw. wodne tak, ale tylko jako zabezpieczenie dodatkowe powierzchniowe. HEJ - pozdrawiam.
-
-
Re: jest dziura! :)
Lokalizacja nawiewu nad basenikiem bdb. Rozmiar większy od pierwotnie planowanego - bdb można ew. regulować, użyj siatki o oczkach możliwie największych, troszkę mniejszych od tego co mogło by uciec, a nie powinno. Liczy się tzw. powierzchnia netto (czynna) siatki. Im większa będzie ta powierzchnia, tym mniejsze będą mogły być szybkości przepływającego powietrza co może zabezpieczać przed tzw. przeciągiem i ew. przeziębianiem gadziny (to pieszczotliwe).
Wywiew czy jak kto woli wyciąg wg wskazówek w poprzednim moim tekście. Obserwuj wykraplanie i objawy grzybowo-pleśniowe, w terrarium utrzymuj temperaturę i wilgotność w dolnych zalecanych parametrach, wykraplanie może występować i jego intensywność będzie zależała od różnicy temperatur pomiędzy tym co w terrarium a pomieszczeniem, w którym jest ustawione (główna przyczyna).
HEJ !!!
NIECH ŻYJE TERRARYSTYKA _ *.pl TEŻ! Bardzo fajna stronka, a szczególnie ich przesłanie :
" Pamiętaj Terrarysto Młody! ............ " odszukajcie, przeczytajcie i kolportujcie wśród "słomianych ogni".
-
-
Re: Dziekuje i: pytanko o prawdziwe rosliny.
Mozesz wstawic zywe rosliny ale beda niszczone od ciezaru weza. Musza to byc wytrzymale roslliny. O twardych lodygach i lisciach. Nie znam nazw. Moze byc to dracena. Dzbanecznik bedzie raczej za dlikatny i waz go zniszczy, a szkoda roslinki
Uprawnienia umieszczania postów