-
Pleśń a wentylacja w terra
Witam!
Od dwoch miesiecy jestem posiadaczka weza i olbrzymiego.... akwarium, ktore poczatkowo wydawalo sie swietnym domkiem dla regiusa....
Niestety dwa miesiace wystarczyly, zeby akwarium zostalo odsadzone od czci i wiary...
Pojawila sie plesn...
Sa dwa otwory wentylacyjne w boku i jeden otwor w pokrywie (ktory bede musiala zakryc - waz dzisiaj zwial nim po raz trzeci
Jak widac - nie spelniaja roli...
O robieniu dziur w szkle raczej nie mysle - troche sie boje...
Jak wobec tego wietrzyc?
Jak skonstruowac system, zeby nie przeziebic weza?
Co polecacie do impregnacji baobabu/ew, innego kawalka drewna?
Prosze o pomoc - na razie waz siedzi w kartonowym pudelku, a szklo pokryte jest grzybobojem - zaraz ide odszczurzac...
Co zrobic, zeby plesn nie pojawiala sie wiecej?
Jak wentylowac?
Pzdr
Fiona
-
Re: Pleśń a wentylacja w terra
Jesli nei bedzie wciaz dobrej cyrkulacji powietzra to nie masz co myslec o pozytywnych skutkach hodowli
Jak juz pisalas jest to akwa. wiec albo przerobisz przednia szybe na suwanki wraz z paskiem wentylacyjnym lub kupic nowe terra.
Jedyne co moge jeszcze polecic to Atlas -uni grund, i tym zaimpregnowac ale i tak polecam wieksza wetylacje lub nowe terra (nie akwa!).
-
Sama nie przerobie tej przedniej szyby...
Jak mozna zrobic wentylacje?
Pzdr
F.
-
Biedny węzyk musiał się nieźle podduszać. W terrariach nie robi się "otworów wentylacyjnych" tylko zakłada się siatki o dużej powierzchni. Zawsze taką siatkę można zakryć gdy okresowo chcemy zwiększyć wilgotność, odwrotnie zrobić się nie da. Teraz posotaje tylko cięzki przedmiot i rozbicie np. sufitu. a natępnie wklejenie metalowej siateczki.
-
Witaj Robercie!
czy masz na mysli metalowa siatke terrarystyczna? Taka siatke wklejalam na otwory wentylacyjne.
Obawiam sie jednak, ze to nie o to chodzi - wszak temperatura by diametralnie sie zmniejszyla...
Na razie wszystko wydaje mi sie nowe...
A mialo byc tak pieknie...
Nie chce, zeby wezowi cos sie sytalo...
mam naprawde duzo dobrej woli tylko musze wiedziec jak to zrobic...
Pzdr
F.
PS
Wlasnie wydostal sie z kartonu... uciekam!
Ale zaraz tu wroce - A Wy -radzcie!
-
No tak, ale jak duże sa te otwory wentylacyjne? Niestety tak to już jest, że ciepło z terrariów ucieka, trzeba więcej Watt. To droższe, ale zdrowsze dla zwierząt i ostatecznie się opłaca. Nie znam wymiarów terra, ale ja chyba bym rozwalił sufit (choć jest ryzyko rozwalenia całego terra), na połowie jego powierzchni przykleił nową szybę, a na połowie wkleił metalową drobną siatkę - na brzegach trzeba miec wycięte odpowiednio paski szkła, przykleić je, połozyć na nie siatkę, wlać silikonowy klej i kolejnymi paskami przykryć, połozyć coś ciężkiego i po kilkunastu godzinach wszystko gotowe. Żaden wąż nie wyjdzie. A teraz wrzuć węża nie do pudełka tylko do worka (ewentualnie stara poszewka , możesz go taki kilka dni przetrzymać, zanim nie zorganizujesz dobrego terra.
-
Sprawa chyba nie jest przegrana.
Terra przezylo odszczurzanie.
4 godziny nieprzerwanej pracy!
Przez 2 godziny bylo spryskane grzybobojem - potem wymylam dokladnie detergentem i wyplukalam a na koniec, po wysuszeniu przetarlam spirytusem
Sufit jest z 3-dzielnego, miekkiego plastiku, kt prawdopodobnie da sie substytulowac siatka. Planuje wyciac tylko w 1 czesci - powinno0 wystarczyc.
Pozwole sobie zadawac dodatkowe pytania, gdyby cos mnie nadal niepokoilo.
Pozdrawiam i dziekuje za zaangazowanie
Kasia Grzybowska
aka Fiona
-
Pleśń, grzyby generalnie wiążą się z temperaturą i wilgotnością, dochodzą do tego w mniejszym trochę znaczeniu warunki świetlne, ale te pierwsze są najważniejsze. Im one są wyższe tym łatwiej coś z tych rzeczy wyhodować. Podstawową kwestią zapobiegania jest prawidłowo zorganizowana wentylacja, najlepiej tzw. nawiewno-wywiewna. W terrariach należy zachować naturalny układ : nawiew dołem, wyciąg górą. Od wielkości terrarium i mikroklimatu w nim zależy intensywność wietrzenia, co praktycznie oznacza powierzchnie netto otworów wentylacyjnych, podkreślam netto, jednocześnie, okresowo, można przeprowadzać dezynfekcję, np. przemycie ścianek kilkuprocentowym roztworem soli kuchennej, najprostszy i bezpieczny środek. Wietrzenie stałe dostarcza zwierzętom świeże powietrze. Podstawowym objawem szybko zauważalnym słabego wietrzenia będzie wykraplanie się pary wodnej na powierzchniach ścian, sufitu, a przy wigotności względnej powyżej 50-60 % i wysokich temperaturach bardzo łatwo takie zjawiska mogą występować, w tym przypadku decyduje temperatura wewnętrznych powierzchni ścianek (kłania się tzw. punkt rosy). No dosyć tego mentorstwa, dużo gada a robota leży. Jeżeli chcesz dalszych porad technicznych to napisz. HEJ !!!
-
Jest szansa na szczesliwe zakonczenie i to jeszcze dzisiaj:)
Witam!
Dzieki pomyslowi jednego z forumowiczow zdecydowalam zaprosic szklarza; jeszcze dzisiaj wytnie mi w bocznej sciance, przy baseniku, w dole szyby, spory otwor (6x15cm). Zabezpieczę go metalowa siatka i powinno byc lepiej.
Dziekuje wszystkim, ktorzy wypowiedzieli sie na forum i tym ktorzy pisali na priva!
Dziekuje, ze nie zostawiliscie mnie w klopocie.
W dzisiejszych, "zaganianych" czasach dobrze jest miec poczucie, ze nawet anonimowi ludzie moga i chca pomoc.
Napisze, jak wyszlo.
Pozdrawiam
Kasia Grzybowska
aka Fiona
-
Re: Jest szansa na szczesliwe zakonczenie i to jeszcze dzisiaj:)
Hej.
Nie pisalem juz 2x na priv bo wszystko zostalo wyjasnone tutaj a wczeniej nie mialem kompa pod reka
Jesli jestes w stanie podeslac fotki jak to wygladalo i jak wyglada po przerobieniu <lol>
Sa tez terrarysci z Wa-wy i byc moze niedaleko Ciebie mieszkaja i powinni takze pomoc nie tylko przez net.
W razie klopotow sluze pomoca jak i inni grupowiczowie
Uprawnienia umieszczania postów