Trawa sztuczna (pochodzenie sklep OBI) jest rewelacyjna ona jest od dołu podklejona jakimś plastikiem i co za tym idzie jest nieprzemakalna moge wylać na dno tera litr wody i nic mi nie kapie pod terrarium. Jedynie trzeba od czasu do czasu poodkurzać i przetrzeć szmatą bo wiadomo legi to bałaganiarze :-)
i zawsze cos wywali z jedzenia na dno tera. Teraz terrarium jest uzbrojone w dodatkowy konar oraz dodatkową półkę podobną do tej na której zwykle przebywa Robal tylko na drógiej ścianie zamontowałem tez pod sufitem nową lampę (philips). Jedyne co mnie wkurza to niezbyt ładne drzwi przednie tera wykonane z starych okien od sąsiadki :-))
Ale na razie nie stać mnie na jakieś bajery z profili aluminiowych czy cos w tym stylu. Co do torfu kokosowego hmm owszem jest dobry rewelacyjnie trzyma wilgoć ale jest z tym dużo sprzątania no i jak ja bym miał nim wyłożyć całe dno to bym zbankrutował (kostka 8zł dobrze przykrywająca dno na wys.5cm starcza na jakieś 60cm/60cm a ja mam 2m/1m) tymbardziej że jak Robal był mały to zminiałem mu ten torf przynajmnije raz miesięcznie bo paskudził wszędzie gdzie popadnie. Nie wspominając że jak miałem jedzenie na dnie tera to zawsze wszystko lądowało w tym torfie i sprzatnie x2.
Ja w poprzednim tera którego fotkę załączyłem miałem wklejone dodatkow dwie ścianki i służyło to jako basen (wysokość 15cm i była za duża) teraz po prostu dla mojej wygody wbudowałem miskę dla kota w której zrobiłem zwykły korek jak w wannie którym spuszczam wodę do wiaderka pod tera przynajmniej mniej z tym zabawy a raz dziennie wodę zmieniam. Na wiosne planuje powiększenie baseniku do miejhjsca gdzie zrobiłem płyte z kamieni. Właśnie jeśli mowa o tych kamieniach :-) zrobione są tak szczelnie że wylewam tam czesto sporą ilość wody która sobie spokojnie paruje.

Co do pomysłów z umieszczeniem półek hmm może Ci pomoże fotka starego tera .. nie łatwa sprawa powiem szczerze.

Pozdrawiam Seb

Aha Difenbahia umieszczona w terarrium juz jest usunieta jak by ktoś mi chciał uwagę zwrócić :-)