-
Re: chyba sie mylilem
Co to zwykłe wapno, a co to calcium ? Calcium to właśnie wapno. Najlepiej podawać Calcium panthotenicum (w aptece) + UVB (świetlówka np. Repti Glo 8.0 - cały dzień lub żarówka Osram Ultravitalux 300 W - np. po pół godziny dziennie, a jak będzie zdrowy po 10-15 minut co drugi dzień).
Papryka bywa lubiana przez legwany. Niestety ma bardzo niekorzystny stosunek wapnia do fosforu i podobnie jak banany czy mango nie może być głównym składnikiem pokarmu.
-
Radzę czekać na odpowiedź dr Jarka, myślę, że prędzej czy później coś skrobnie.
-
Dr Robercie ona ma świetlówkę. Z paprykowym problemem już prawie sobie poradziłam. Szatkuję jej jedzonko bardzo drobniutko (w tym papryke) i mieszam. Ona później nie ma możliwości wybrać tylko papryki. Dzisiaj zjadła sama z własnej, nieprzymuszonej woli listek bazylii, a wczoraj 2 małe listki melisy (wlazła na doniczkę))). Mięty, tymianku, koperku i kiełków nie lubi, ale na wszelki wypadek dostaje codziennie (tak w razie gdyby polubiła).
-
Już skrobię. Opis leczenia MBD (bo prawdopodobnie jest to właśnie początek tej przypadłości) napisałem w liście "Leczenie MBD". Krzywica to choroba zniekształająca przede wszystkim stawy (nieprawidłowy wzrost i kosknienie chrząstek stawowych. W profilaktyce i terapii nie stosuję od dawna preparatów "ludzkich".
Jako źródło wapnia i fosforu (coraz bardziej sądzę, że P jest równie istitny jak Ca stąd calcium pantothenicum może nie wystarczać) - używam Pantosal New. Źródło witamin to preparaty Witamina AD3E, Witamina Bcompl. oraz aminokwasy siarkowe karnityna, tauryna i biotyna - polskiej produkcji (mogę podać nazwę firmy?) - są to preparaty z przeznaczeniem dla ptaków, jednak wyśmienicie sprawdziły mi się u gadów - ułatwione podawanie - do wody w basenie.
ps.
nieprawidłowości w wylince - to może być niedobór A niska wilgotność......
-
Problem z avocado- dla ptaków tokstczne w każdej postaci , dla gadów liście - nie ryzykowałbym podawania...
-
-
No właśnie - piszesz, że Twój zwierz je uwielbia..... Nie wiem, ale na pewno nie przesadzałbym z ilością. Nie sprawdzałem (i nie będę tego robił) toksyczności avocado na zwierzętach
jeśli to możliwe zamieniłbym je na kiełki lucerny.
-
zaraz zaraz problem dominis rozwiazaliscie a co ze mana....dr J. wilgotnosc wydaje mi sie jest pawidlowa a co do wit a to neiwiem podaje vibowit + serra jak napisalem wczesniej ....w takim razie w jakim jedzonku najwuiecej jest wit a. moze bym sprobowal zwiekszyc podawanie tej witaminy... o krzywicy u mojego lega nie widu nie slychu zadnych opuchlizn stawow czy szczeki zadnych problemow z poruszaniem sie .....ale neiwiem tak ostatnio sie mu przygladalem ma cos takeigo ze od rana jak zapale zarowe swietlowke zmienie wode itp itd to on siedzi w tej samej pozycji czasami caly dzien nie pod zarowa zadko sie wygrzewa i czesto jak sobie tak siedzi a ja nie jestem za blisko ma przymrozone oczy jakby taki "ospaly" dzisiaj wlasnie sobei tak siedzi juz od rana neiwiem co jets tego przyczyna wiem ze legi to lenie ale bez przesady a wiem tez ze lubia sie wygrzewac ...i tak se pomyslalem ze moze mu jest w terra za goraco tam gdzie zwykle siedzi ma okolo 30 stopni pod sama zarowa dochodzi do 38 na podlozu takze temperatura nie spada ponizej 28 tak przynajmneij pokazuje terrometr..z ogrzewaniem to jest u mnei tak zarowka 60 wat taki grzybek i gabel grzewczy 40 woltowu....moze zmienic na 40 watowa zarowke neiwiem juz sam narazie nie ma duzego terra wiec moze ta 60 jest za mocna ona naprawde dosc mocno grzeje...dobra starczy, narazie
-
Chodzi mi o to, ze w przeciwienstwie np do tartej marchewki, czy niestety kielkow, nigdy awokado (sredni 4-5 kawaleczkow, co jakis czas)nie zostaje w miseczce. Niemniej biore pana uwage "do serca" i dziekuje za odpowiedz.
Chcialabym jeszcze wiedziec, gdzie mozna do pana udac sie z wizyta - nadal przy wroclawskiej AM (pl.Grunwaldzki)? Bylismy u pana okolo rok teku, wiec chyba pora tzn. dla Marcela na nastepne spotkanie. Z gory dziekuje za odpowiedz.
-
Ostatnio na Animal Planet pokazywano legwana , któremu organizowano "las deszczowy" przy pomocy spryskiwacza. Może to dobra metoda 2-3 x w tygodniu. Basen z rozpuszczelną witaminą A. W karmie rozdrobniona marchew i/lub od biedy 1 kapsułka wit AE raz w tygodniu wyciśnięta bezpośrednio do pyska
UVB - świetlówka?
ps. misiekk wybacz ale b. trudno czyta się twoje listy..
wilgotność sprawdzaj higrometrem
Uprawnienia umieszczania postów