Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: chyba sie mylilem

misiekk
    Guest

chyba sie mylilem

myslalem ze jest juz wszytsko ok z moim legiem zacza troche wiecej jesc niz na poczatku posmakowala mu salatka ktora wczesniej chyba nei zauwazal a jak je salatke to znaczy ze dosyaje witaminy i serre bo tym posypuje na zmiane....ale i tu jest problem od kiedy go mam a jest to juz ponad 3 miesiace nei mial pelnej/ takeij na calym ciele / wylinki tylko dwa razy mial ale tylko na glowie..i co teraz niewiem czekac czy moze macie jakies pomysly

Re: chyba sie mylilem

a są jakies oznaki na reszcie ciala że skóra chciałaby zejsć a nie umie?
    Bo można oprócz zwiększenia wilgotności, smarować takie miejsca maścią z wit. A.

Pozdrawiam,
    Nika

misiekk
    Guest

jest troche miejsc gdzie zostalo jescze troche wylinkirobilem kompiele wilgotnosc jest dobar tak misie wydaje nei moge dostac tych miernikow do wilgotnosci ale u mnei torf jest dosc przesiakniety woda praktycznie non stop....a moze poprostu moj leg nei rosnie bo to od wzrostu ona schodzi..moze on caly czas nza malo je niewiem ciekaw jestem jak bedzie jak porzyjda cieple dni i bedzie pozadne jedzonko

Dominis
    Guest

Misiekk, ja lega mam od ponad 4 miesięcy. Niewiele urósł od tego czasu. Wylinki które przechodził głównie wiązały się z poszerzaniem (rosnący brzuszek). Jadł tylko paprykę, mimo moich starań i urozmaicania diety. Raz nie dałam mu papryki przez trzy dni, a on nic innego nie ruszył, więc się zlitowałam. Teraz za to przypłaciłam zdrowiem mojej kochanej żabki. Ma zadatki na krzywicę, odwapnienie i niedobór witamin. Weterynarz kazał mu podawać mysie noworodki i 1/16 tabletki Centrum raz w tygodniu. Mam odstawić vibovit i calcium.

DraCha
    Guest

Nie wiem w czym centrum jest lepsze od Vibovidu. Jest przecież dla dzieci, a małe legi mają podobne zapotrzebowanie(wit d3, wapno i multivit.) więc myślę(moje zdanie), że wet. troche nie ma pojęcia o legach sądząc po tych noworodkach, bo wapna za dużo mu nie dostarczą, a jeszcze obciążą nerki i wątrobę. Ja bym zwiększył ilość wapnia i vibovidu i ciut 2x w tygodniu d3 po ok 1kropli bo kupowana w aptece zawiera b. dużo jednostek.

P.S. Mogę się mylić, najlepiej w tej kwestii wypowie się dr Jarek.

Pozdrowionka

misiekk
    Guest

wiec czekamy na zdanie dr ....a swoja drog ato tez sie zdziwilem ze weterynasz po stwierdzeniu braku witamin czy nawet objawowo krzywicy kaze podawac noworodki przeciesz to tylko i wylacznei bialko /a ta kwestia byla juz poruszana legwany to wegetarianie!!!!!!!!!!/...a krzywice sie leczy wapnem chyba ze sie myle...po moim nie widac objawowo krzywicy neiwiem jak wygladaja objawy z niedoboru witamin moj leg jeszcze je troche zieleniny glownie bazylie ale zadko tak jeden 2 3 duze liscie na 3 dni czasami ma dni ze wogoel nic nei zje

DraCha
    Guest

Pierwsze objawy to opuchnięcie stawów i dolnej szczęki, potem następuje łamliwość kości i deformacja szkieletu. Jeżeli leg nie wygląda podejrzanie to podawaj wit+wapno i pokombinuj z różnymi warzywami i owocami.

akasza
    Guest

Wiele osob poleca calcium w tabletkach (oczywiscie rozkruszone), którezobaczysz tutaj (w zalaczniku jedzonko Ryska, a reaczej jego smoka):
    http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=4583&t=4560

Moja Marcel na poczatku tez nie za wiele jadl, co wiaze sie ze stresem jaki w nowych przezywal. Alepowolutku robil sie coraz bardziej odwazny, a my poznawalismy jego gusta kulinarne (zmienne z reszta).Salata (kazdy Ci to powie i Serra to na pewno za malo. Marcel na przyklad nigdy nie odmawia awokado i melisy. W lecie oczywiscie mlecz, ale to jeszcze troche czasu. Teraz wspomagamy sie mrozonkami. Mamnadzieje ze Twoj smok niedlugo sie rozkreci i nie bedzie nadazal z uzupelnianiem miseczki - w cudzyslowiu, oczywiscie.
    Powodzonka, inni na pewno jeszcze dodadza tu swoje cenne rady.

Dominis !
    jak nie masz w swoim mieście weta znającego się na gadach (a na to wygląda) to napisz maila do dr. Jarka. Przy krzywicy napewno zwiększa się podawanie wapna w dawkach uderzeniowych, a i witaminy są wskazane. Centrum napewno nie jest lepsze od wibowitu, który łatwiej się podaje. Ja mojemu legowi od ponad roku podaję dwa razy w tygodniu wibowit i dwa ray po 1 tab. calcium pantetonicum i jest w bardzo dobrej kondycji (oprócz obciętego ogona ), ale to juz jego wina. A jak nie chce jeść nic oprócz papryki to może sprubój z suchą karmą niektóre legi ją ubóstwiają tak jak mój, tylko ja ją stosuję na zasadzie smakołyków, bo mój je wszystko, czego życzę i Twojemu.

Pozdrawiam,

Dominis
    Guest

Hejka,
    jestem z Warszawy i u weterynarza byłam w sklepie zoologicznym "SMOK", który znajduje się przy Zoo. Jeśli chodzi o Centrum to też się zdziwiłam, bo przestudiowałam forum zanim nabyłam gada, a i teraz staram się być na bierząco. Najpierw podawałam zwykłe wapno, dopiero niedawno kupiłam calcium. Witaminki to Vitakraft (takie polecono mi w sklepie jak kupowałam lega), ale Sway ich unikała jak ognia. Co do mysich noworodków to czytałam, że można je podawać małym legwankom, więc nie wzbudziło to moich podejrzeń. Wet. powiedział, że mam podawać jednego co 2 tygodnie przez cztery miesiące. Za 2-3 tygodnie mam pojechać na kontrole.
    Już sama nie wiem czy powinnam pojechać, czy zmienić weterynarza. Nastraszyliście mnie.

Uprawnienia umieszczania postów