-
Re: Mc'Iguana??
To podobnie jak u nas kury, kaczki i inne zwierzęta (prawdopodobnie inteligentniejsze od legwanów), więc jeśli jecie pieczone udka i schabik to nie ma co się tak oburzać. Ja się oburzam bo nie jem padliny ))
Gorsze są przesądy powodujące ogromne i kompletnie niepotrzebne cierpienia zwierząt. Np. w niektórych częściach Ameryki Płd. łapie się ciężarne samice legwana zielonego, rozcina im brzuch, zabiera jajka, po czym zapycha brzuch liśćmi i zaszywa. Samice te są wypuszczane z wiarą, że za rok znowu będzie można wybrać z nich jaja. W ten sposób samice w ciągu kilkudziesięciu minut umieraja w potwornym bólu.
Oburza mnie też zabijanie dla czystej rozrywki. Tak np. na Teneryfie (Wyspy Kanaryjskie) miejscowa młodzież łapie jaszczurki Gallotia galloti (duże i piękne, mam do sprzedania młodego samca ), zdjęcia gatunku na www.lacerta.de w dziale Bildarchiv).
i używa ich jako kamieni do rzucania. Są one tam niezbyt lubiane bo na plantacjach podgryzają pomidory i inne owoce, znam relację według której w ciagu dwóch godzin grupka młodzieży zebrała około 50 dorosłych osobników (głównie chętnie eksponujących się pięknie wybarwionych samców) używając ich potem do rzucania na odległość.
Uprawnienia umieszczania postów