-
Re: legwan zielony i DUZE PROBLEMY
Idę spać, bo jestem po pracy trochę zmęczony :-))). Napisz meila co z tymi plamami i czy chcesz, żeby przyjść zobaczyć jak miewa się legwan (y) . Pozdrówko! Rysiek
-
Bez oględzin lub zdjęcia trudno coś powiedzieć. Może Marblo by ze mną wpadł do Ciebie i fotkę rzucilibyśmy na forum. Dr.Jarek lub dr. Robert może wtedy umieli by sprecyzować diagnozę. Dobranoc! Rysiek
-
Rysiu ja jestem zoologiem nie lekarzem weterynarii, więc nie zdiagnozuję bo się nie znam
W drodze uzupełnienia warto podać, że kapustne to także kalafior, brokuły, jarmuż. Według mnie niekoniecznie trzeba całkiem rezygnować z ich podawania u zdrowych i raczej dorosłych legwanów, szczególnie w zimie, kiedy nie ma innych liści, oczywiście w niedużych ilościach. Natomiast już niedługo pojawi się mlecz, wtedy można przejść na zdrowszą dietę niż zimowa.
-
Gdy chodzi o jaja kurze to ja stosuję całe gotowane jajko pokrojone w sałatce, ale raz na 2-3 tygodnie. Generalnie jaja są za tłuste i mają wyjątkowo niekorzystny stosunek wapnia i fosforu. Niestety nie wiem czy jest gdzieś na polskich stronach tabela z proporcjami wapnia i fosforu w różnych pokarmach.
-
Witaj Robercie!
Co prawda nie po polsku ale zawsze............)))))))))
http://plato.phy.ohiou.edu/~mash/herp/cap_ratio.html
Jajko to "cud natury" zawierający wszystko co jest potrzebne do prawidłowego rozwoju nowego życia -
JEDNAK TO POKARM POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO WIĘC MYŚLĘ - BEZ PRZESADY.
Miłego dnia!
-
Gdzieś taką tabelę widziałem i jak znajdę dam link. Dr. Robercie miał Pan już wiele legwanów i jeśli uda się ( chyba w czwartek ) zrobić zdjęcia tego chorego legwana to może wtedy będzie łatwiej określić co to jest. Może Pan się z tym już spotkał ? Jeśli nie to dr. Jarek może chłopakowi doradzi jak leczyć. Jestem już na czwartek rano umówiony z B.Z i cyfrówką Marbla postaram się zrobić jakieś sensowne zdjęcia. Pozdrawiam! Rysiek
Ps. Miałem propozycję rekonwalescencji tego legwana, ale mam już tylko jedno terrarium i nie wiedząc co to jest nie zdecyduję się łączyć chorego legwana ze zdrowym, tym bardziej, że nawet w przypadku zakupu drugiego legwana zalecana jest kilkutygodniowa kwarantanna.
-
Taka tabelka jest na stronie www.snakes.pl/iguana oraz www.iguana.of.pl
Mam nadzieję, że legwan szybko wróci do zdrowia.
-
Cześć,
mam nadzieję, że ta tabela trochę pomoże:
http://www.legwan.org/article/nutrition.html
Pozdrawiam
-
dzieki wszystki za pomoc . Jak sie dowiedzialem lagwan je je i zrobil sie jakis zywotniejszy . Podobno nie lezy jush caly czas i wraca do normalnosci . bede sie stosowac do wszystkich rad i mam nadzieje ze bedzie lepiej o jakich kolwiek zmianach napisze za ok 5 dni i poiwem jak to wszystko wygalda narazie papa i thx za pomoc
-
Uprawnienia umieszczania postów