-
problem ze szczęką?
Nie wiem czy to jest cos zlego, bo moj Drago ma przod dolnej szczeki lekko wysuniety do przodu, nie wiem czym to jest spowodowane, prosze o wypowiedzi.
-
Re: problem ze szczęką?
krzywica, lub zlamanie szczeki, wet bedzie potrzebny
-
Jeśli nie było mechanicznych urazów szczęki to najprawdopodobniej krzywica. Ma UV i wapno w menu ??? pozdrówko! Rysiek
-
Pewnie chcąc wydostac sie z terrarium leg uderza pyszczkiem w szybe - to moze byc przyczyną cofnietej gornej szczeki a wysunietej dolnej. Legwany zniekształcają sobie też pyszczki toczac boje/wojny ze swoim odbiciem w lustrze.
Urządzając terrarium powinno się zabezpieczać szyby np. roślinnością.
[gadzinka]
-
Uraz mechaniczny albo krzywica ... deformacja pyska jest bardzo charakterystyczna dla krzywicy.
-
Widziałem takiego dorosłego ( wieelllkkkiiii ) legwana w Niemczech. Miał szczękę górną wysuniętą chyba o 1cm w stosunku do dolnej. Był dość stary. Na pytanie o tą wadę obsługa ogrodu botanicznego ( nie było to Zoo) powiedziała, że późno trafił do nich z objawami ewidentnego odwapnienia. Przynajmniej tam miał bardzo dobre warunki do spędzenia reszty swojego żywota. Pozdrówko! Rysiek
-
Ja widziałam dużego legwana z wysuniętą dolną szczęką w sklepie AnnaZoo w Jankach, pod Warszawą :-(((
-
No dobra, ale czy da rady to jakos wyleczyc?????????
-
U młodego legwana przy zastosowaniu odpowiednich preparatów mineralnych (Ca,P) lampie UV zmiany mogą się wyrównać. Kurację trzeba zacząć jak najprędzej.
Uprawnienia umieszczania postów