-
Przemysław Tętnowski
Guest
Re: Pomocy-nie chcą jeść!!!
Obecnie nie są naświetlane żadną świetlówką ale przez całe lato grzeją się w niezastąpionym naturalnym słońcu.Uważam że świetlówki świetlówkami ale słońce to słońce! Jestem zmuszony jednak przyznać Ci rację w te długie zimowe dni.Nawet teraz w zimie w bardziej pogodne dni zawsze wychodzą na parapet do słońca i próbują sie wygrzewać.
Jak już mówiłem wcześniej postaram się jak najszybciej o odpowiedni sprzęt i oświetlenie.
Bardzo wszystkim dziękuje-mam tylko nadzieję że to wszystko coś pomoże.
-
Przemysław Tętnowski
Guest
Co do sera to dostaje go okazjonalnie zwłaszcza latem.
-
Zwłaszcza latem nie powinien go dostawać ( zimą też nie ) , bo jest dostęp do wielu wartościowych pokarmów - mlecz, koniczyna, babka zwyczajna i lancetowata, listki drzew i krzewów owocowych, cukinia, fasolka i tym podobne. To jego jedzonko i zdrowie. Woliera i słońce to wspaniała rzecz, ale i zimą UV potrzebne. Ja stosuję Ultravitalux , a latem tak jak Ty - słońce. Marblo kupił fajny promiennik podczerwieni za nieduże pieniądze. Polecam do stosowania w kąciku, gdzie najchętniej samice przebywają. Te 22 stopnie to stanowczo za mało, a wątpię też, aby akwarium mogło zapewnić w pokoju wilgotnosć np. 80%. Gdyby taka była jak Ty byś się czuł ? Legwany potrzebują innego klimatu niż my i wymaga to sporo wysiłku, aby im to zapewnić bez terrarium. Co do braku apetytu poradź się dr. Roberta ( chodzi mi o tą starszą samicę ) . On miał to samo u dorosłego samca i z tego co mi wiadomo to z tego powodu źle się skończyło :-(((. Może jednak podwyższenie temperatury do 30-35 stopni by pomogło ? Pozdrówko! Rysiek
-
Mam pytanko a gdzie Ty mieszkasz ? Dwie samiczki pod jednym dachem no i jaka tu sprawiedliwość a ja szukam dla Robala samiczki ehhh.
-
Seb, przyslij zdjecia swojego Robalka, jesli mozesz
-
Nic nie piszesz o oświetleniu. Przyczyną może być brak światła. Nawet w dzień niebo jest ciągle zachmurzone i dzień bardzo krótki. Jeżeli bazujesz tylko na świetle naturalnym to mnie nie dziwi anoreksja. Oczywiście temperatura subletalna. Według literatury w temp. dziennej 20 stopni legwany żyją kilka tygodni. U Ciebie pewnie te poduszki ratują sytuację. Oczywiście przyczyny anoreksji mogą być inne, ale warto zacząć od poprawienia im warunków. W ogóle trzymanie legwanów cały czas w pokoju bez terrarium to nie jest najlepszy pomysł.
-
Marysiu są na stronie z opisami gatunków:
http://terrarium.com.pl/legwanzielony.php
na pierwszym miejscu 10 fotek no chyba że nie otwiera Ci cos to mogę podesłać.
Fotki nie są najnowsze (10-2002r.) teraz juz wyraźnie zmężniał doszło mu 5cm i policzki wyrażnie mu się zaorągliły znaczy uwypukliły hehe . Może za kilka dni będę miał nowe fotki to obiecam podesłać.
-
-
Widzialam wszystkie fotki ze strony opisowej...Robalek jest troszke podobny do mojego Spike'a...:-DDD Rafcio, nie wiesz, czy Robal nie jest przypadkiem scigany listem gonczym??? :-PPPPP
-
Z pewnością, trzeba spróbować podnieść temperaturę i doświetlać je np. reptil-glo.
Ale może jest jeszcze jedna ewentualność: jeżeli legwanica najpierw ma okres, kiedy zjada całą masę, póżniej powoli ogranicza jedzenie, wreszcie szuka tylko wody do picia, pomimo wszystko w dolnej części jest pękata, chociaż po ogonie widać, że chudnie, jest nadpobudliwa, grzebie łąpą i usiłuję się wcisnąc w jakieś wąskie miejsca - to może chce złozyć jaja - ostatecznie zima to na to pora?
Sprawdź pod tym kątem.
Pozdrawiam
EwaK
Uprawnienia umieszczania postów