Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Pomocy-nie chcą jeść!!!

Przemysław Tętnowski
    Guest

Pomocy-nie chcą jeść!!!

Jestem szczęsliwym posiadaczem dwuch dorodnych dziewczynek(trzy i siedmioletniej) obie 120 i 130cm.Od połowy listopada nie chcą jeść,chociaż staje na głowie i wymyślam najprzeróżniejsze smakołyki, za które w lecie pozwoliłyby ogony sobie poobcinać.O ile młodsza samica nie traci masy ciała kosztem spadku jej aktywnosci o tyle starsza chudnie w oczach.Zaznaczam iz obie mają dostęp do obszernej woliery(oczywiście tylko w letnie ciepłe dni).Obie laski(jak mam w zwyczaju je nazywać) trzymane są luzem w pokoju w którym jest stała temperatura21-22C i gdzie mają dostęp do kaloryferów i poduszek grzewczych 24h/24h.Ze względu na wielkie akwarium w pokoju panuje ogromna wilgotność-żyć nie umierać.
    Czy spadek ich apetytów związany jest z długoscią pory dnia i czy istnieją jakieś "afrodyzjaki" apetytu bo obawiem się o zdrowie zwłaszcza starszej samicy, która może poważnie podupaść na zdrowiu jeżeli nie zacznie przyjmować pokarmu i witamin.

Za wasze poradt iopinie z góry dziękuje.

Przemek

Re: Pomocy-nie chcą jeść!!!

Jak na moj gust powinienes sprobowac jakos zwiekszyc temperature pomieszczenia , u mnie kiedy temperatura wha sie w granicach jak u Ciebie czyli 21-22 stopnie to tez maja brak apetytu , gdy natomiast temperatura wzrasta do 27-28 stopni a przy zarowce 30-32 to niewatpliwie maja wikeszy apetyt . Czasami bywa tak ze jakos nie chca jesc byc moze nie maja apetytu ale po pewnym czasie wraca to do normy , jesli nie chca jesc same to staram sie je karmic z reki nawet jesli nie chca jesc same ( jak im otworzysz pyszczek i wlozysz jakis smakolyk to napewno go dokoncza ) .

Pozdrawiam M.D.

misiekk
    Guest

karmienie na sile -nie polecam

to uwazasz ze lepiej zeby padly ?

Misiekk - czy Twoj legwan juz je???
    Bo na tych zdjeciach w temacie Marbla choc te fotki sa czarno-biale to ja i tak widze postepujace odwapnienie. Innym odradzasz dokarmianie a Twoj legwan kiepsko wyglada i radze Ci lepiej sie nim zajmij.

Co do karmienia: jeżeli zachodzi taka potrzeba to trzeba nakarmić z tym, że jeden legwan da się nakarmić a drugi zaciśnie pyszczek i nie da rady.

Pozdrawiam
    [gadzinka]

A jak długo masz te panienki?
    Z tego co piszesz wynika, że nie mają one UV i źródła ciepła z góry, czyli promienników, tylko kaloryfer i poduszke, a legi w naturze pobierają ciepło ze słońca, czyli z góry. Temp. też jest za niska, taką mój leg ma w nocy, w dzień pod promiennikiem 30 stop. a w około 25-28 stop.
    Jeżeli masz je już długo (tzn. od małego) i trzymasz je w opisanych warunkach, to aż dziwne że do tej pory nic im się nie stało.
    Napisz o nich coś więcej.

Pozdrawiam,

Temperatura jest za niska - w takiej temperaturze legwany słabo trawią, pokarm zalega w jelitach. Nic nie piszesz o UV, być może są odwapnione, to może być kolejna przyczyna odmowy przyjmowania pokarmu. Chudnięcie jest zawsze niepokojącym objawem, zwłaszcza gdy szybko postępuje. Widziałam już parę przypadków gdy gady padły mimo karmienia przymusowego. Najlepiej zgłosić się po pomoc do lek.wet.

Przemysław Tętnowski
    Guest

Dziewczyny są u mnie pierwsza od siedmiu lat druga od roku.
    Co do ogrzewania z góry to masz rację - postaram się o założenie promienników.
    Co do stanu ich zdrowia to jak narazie nie było żadnych problemów.Dpiero w tym roku zacząłem obawiać się o starszą samicę bo zchudła a w dodatku jest trochę nadpobudliwa jak na tę porę roku.Zazwyczaj w zimie jadła przynajmniej 2-3razy w tygodniu i ciągle spała a teraz jeżeli dzióbnie raz na tydzień coś z ich garka to ciesze się jak dziecko.
    Jako skalę porównawczą stawiam tu też lato gdzie obie potrafiły w swojej wolierce wszamać 6-7 litrów zieleniny,owoców i sera dziennie po czym ich odchody mogły spokojnie konkurować z tymi z Jurasic-Park(zarówno jeśli chodzi o ich obiętość jak i zapach).
    Mam tylko nadzieję że te promienniki coś dadzą bo do ciepłego lata jeszcze daleko.
    Dzięki !!!

legwan+ser=chore nerki
    Jeżeli starsza samica dostaje regularnie od 7 lat ser, to duże prawdopodobieństwo. A co ze świetlówką UV?????????

Jesli chodzi o promienniki ciepla to polecam podczerwien, promienie podczerwone sa bardzo przenikliwe i nagrzewaja calego gada przechodzac przez jego cialko a nie tylko z wierzchu jak np przy zwyklej zarowie, a jesli nie masz UV to radze zaopatrzyc sie w ULTRA-VITALUX co pozwoli Ci (przynajmniej na poczatku) dawac wieksze dawki promieni UV (jesli masz jakies pytania o ultra to najlepiej napisz do Ryska on tego uzywa juz kilka lat i napewno Ci pomoze). Lub jesli to mialy by byc swietlowki to reptiglo 8.0 nalepiej w polaczeniu z reptiglo 2.0. A co do sera to niestety Nika moze miec raje. Dobra rada zapomnij o podawaniu legwanom sera. Zycze powodzenia.

Uprawnienia umieszczania postów