-
nie je i sie chowa
mam od 4 dni legwana, i od przyjazdu do nowego terarium strasznie
schudł, kopie i chowa się pod korzeniem zrobil sobie jakby norkę
jak mnie nie ma w domu to swobodnie chodził po terarium a jak tylko poczuje obecność w pobliżu chowa się gdzieś w róg,
pyt. czy to jest normalne zachowanie wiek ok 4 mc.
czy mozna go brać na ręce
dzięki za info
obelek
-
Re: nie je i sie chowa
Sam zauważyłeś że legwan porusza się swobodnie jak Ciebie nie ma a jak jesteś panikuje ... myślisz, że branie na ręce w tej sytuacji jest wskazane? KAŻDY nowo zakupiony gad musi przejść okres AKLIMATYZACJI i w tym czasie należy dać mu absolutny spokój! Dopiero jak legwan się zaaklimatyzuje można rozpocząc proces oswajania ...
-
a co rozumiesz przez okres aklimatyzacji, jak można rozpoznać że legwan się zaaklimatyzował już
obelek
-
Podejzewam ze Alicja przez pojecie Aklimatyzacji rozumie ( zaklimatyzowanie się ) danego sobnika w tym wypadku legwana w swoim nowym otoczeniu ( srodowiku - terrarium ).
Aklimatyzacje według mnie można rozpoznac po zachowaniu legwana tzn. w momęcie gdy ty jestes w pokoju to on nie ucieka w kat tylko siedzi tam gdzie siedział gdy weszłes najczęsciej w miejscu gdzie sie wygrzewa...
- jeśli Alicja jesteś zła za to ze zabrałem głos - sora
Pozdrawiam. Rafcio
-
Myślę Rafcio, że Alicja może być zła ale nie naCiebie . Temat o przystosowaniu się legwana do nowych warunków w 4 dni po zakupie był poruszany pare postów obok.
-
dzieki za posty
sprawdze poprzednie co by nikt na nikogo nie był zły ))))..
-
Rafcio czemu mam byc zła!? Zupełnie nie rozumiem???????????
Jestem zła tylko dlatego, że muszę się móstwo nuczyć na jutro na zaliczenia i strasznie mi się nie chce - to naprawdę jedyny powód :-)
Obelek to będzie wtedy kiedy Twój leg zacznie się już całkiem swobodnie poruszać po swoim terrarium, zaakceptuje je jako własne terrytorium, zacznie normalnie przyjmować pokarm, kłaść się rozluźniony pod promiennikiem ...Dopiero jak zacznie się tak zachowywać dobrze jest odczekać jeszcze tydzień by go utwierdzić, ze nic mu nie grozi i myśle, że powoli można zacząć oswajanie. Początkowo jest ciężko bo małe legwanki jak zauważyłeś bardzo boją się człowieka - potrzeba czasu i cierpliwości.
-
u meni to juz trwa okolo 2,5 miesiaca......alicja co ty na to moze robie cos nei tak?? znaczy on nie ucieka jak np siefddzi pod zarowa i sie wygrzewa a ja przystawiam pyska do szyby toon nei ucieka ale np. jak ja jestem w pokoju to on sie swobodnie nei porusza tylko siedzi nieruchomo
-
Misiekk nie sądze, żebyś robił coś nie tak. Młode legwaniki takie po prostu są. Trzeba pamiętać, że na wolności młode trzymają się w grupach a więc to, że w terrariach zwykle są same powoduje jeszcze większy lęk.
-
aha dzieki w sumei uspokoijas mnie /czyli twoim zdaniem on caly czas poprostu sie jescze boi/
Uprawnienia umieszczania postów