Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Czy legwany mają czkawkę!!!

Re: Czy legwany mają czkawkę!!!

Moja rada odstaw mrozona salatke i podawaj swierze listki takie jak cykoria, salata pekinska, moze masz dostep do kielkow, marchew utarta, seler, rzodkiew. Zieloną albo zoltą fasolke, brokuly ale to juz trzeba troszke zagotowac. Z owocow to banan, awokado, figi, rodzynki i tak przez jakis czas pokarm, zobaczysz czy sie coś zmieni w jego zachowaniu, acha od czasu do czasu got. jajeczko. Moj legwan nie je granulatu, kiedys probowalam oszukac go, ale wydaje mi sie ze on ten pokarm zle znosil i przestalam.
    Co do witaminy D3 stanowczo za duzo - odstaw ją, tak jak radzi dr.Robert.
    Link odnośnie wit. D3 http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=3001&t=2919

[gadzinka]

Rysiek napisał:
    "Takie "podskakiwanie" i to nie tylko przy kichaniu widziałem parę razy u mojego legwana. To było jakby jednorazowe "sprężenie" ciała..."

Ja też to widziałam wielokrotnie. Najczęściej u Zielonego ale u innych legów czasami też.

U mojego też widziałem owe "podskakiwanie". Czy takie skurcze mięśni mogą byc przyczyną zbyt małej ilości magnezu???

Pozdrawiam

Chyba wszystkie legwany tak "podskakuja" moje tez.Siedzac tak w bezruchu wylaczaja sie jakby z otoczenia,a pozniej wracajac do rzeczywistosci reaguja jakby sie czegos wystraszyly, takie sa moje odczucia i mysle, ze nie jest to zwiazane z brakiem magnezu))
    To "podskakiwanie" tez nie ma zwiazku z legwanem Anetki.
    [gadzinka]

Przemysław Tętnowski
    Guest

Z opisu jaki podajesz twój lego nie czka a pozbywa się nadmiaru wapna z organizmu i jeśli nie robi tego zbyt często (tzn nie częściej niż 7-8 razy dziennie ) to wsztstko ok.
    Możesz sprawdzić czy nie ma nadmiaru wydzieliny w pysku i czy nie ma problemów z oddychaniem (patrz czy nie ziewa 4-5 razy na godzinę),jesli tak to może być przeziębiony a wydzielina,którą wydala to katar.
    Podejrzewam jednak że to fałszywy alarm i jest to tylko oddawanie nanmiaru wapna.
    Pozdrawiam P.T

Nie rozumiem...mozesz wyjasnic jak legwany pozbywaja sie wapna?

[gadzinka]

Też nie bardzo rozumiem ??? Pozdrówko! Rysiek

Jarek Zajączkowski
    Guest

Wszystko dobrze ale prawdopodobnie nie chodzi o sole wapnia ale o NaCl. Legwany "wykichują" jego nadmiar.

conrad
    Guest

mój też skacze ale rozwija się prawidłowo. Ja też miewam takie szarpnięcia czasami na chwilę przed zaśnięciem.)) Może gdy się tak wygrzewają to ogarnia je jakiś letarg (zamyślenie)) i jak coś je przestraszy to się tak "spinają"???????

Uprawnienia umieszczania postów