Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Cena i coś jeszcze

c.d. opowieści

c.d. opowieści o kupnie świetlówki
    Po prostu jestem w szoku. Dzisiaj przyszłem ze szkoły i cały w skowronkach jade po moją (i nie tylko) upragnioną świetlówkę. Wchodzę do sklepu (jedynego w Częstochowie) ze świetlówkami. Patrze a tu....są wszystkie świetlówki jakie można sobie wyobrazić (lighty nie lighty,flory nie flory)....oprócz ReptiGlo 5.0 (obojętnie 20W czy 15W). Pytam się łaskawie sprzedawcy a ten prawie mnie nie wyzwał że chce kupić RG zamiast wspaniałej,...,..., i kilka miłych przymiotników Arcadii (???). Dobra mówię- nie wiedziałem. Za chwilę jeszcze dodał że wogóle lepsze są lampy całodobowe. Dobra mówię- nie wiedziałem. Jak znam życie to zanim ja kupię tę świetlówkę to mój leg dostanie krzywicy fizycznej a ja psychicznej. Jeszcze spróbuję zamówić w jakimś sklepie, a narazie podajcie mi ile kosztuje wysyłka w Colisie(trochę mnie to drogo wyjdzie ale trudno) niedługo ciąg dalszy opowieści

Re: Cena i coś jeszcze

Ja mam świetlówkę Arcadii - D3 Reptile Lamp 5.0. Wydaje mi się, że to jest alternatywa do RG.

Re: c.d. opowieści

YO!
    W colisie wysylka jest niby gratis przy zamowieniu powyzej 50zl a niby dlatego ze kaza sobie zaplacic 10 zl za zapakowanie towaru. A jesli cena zakupu bedzie ponizej 50 zl to cena+ zapakowanie +cena przesylki jaka sobie zarzyczysc (poczta, kuriet itp...)

Jakie parametry ma mieć UltraVitaLux?
    Ile kosztuje?
    Jak długo naświetlać?
    Co ile naświetlać?
    Chyba kupię sobie lampę i dam spokuj tej świetlówce.

kosztuje ok 100 zl. naświetlasz lega co 2 dni po 10 minut z odległości 1m

YO!
    Co do naswietlania to tak jak napisal Lesiu, mysle ze to jest o tyle dobra sprawa ze wiesz napewno ze leg otrzymuje tyle UV ile potrzebuje, a poza tm swietlowke trzeba wymieniac co jakiec 6-8 miesiecy i nie wiadomo napewno do kiedy jeszcze emituje UVB z ultra-vitalux tego problemu nie ma do puki swieci to daje UVB (zywotnosc ok 3000 h) tak wiec teoretycznie wieczna (przy naswietlaniu 10 min co 2 dni).
    A co do ceny to w Gliwicach jest dostepna na zamowienie cena to 120zl. Mozna tez zamowic ja z tej stronki -
    http://www.sunny-travel.com.pl/html/o12a.html
    (nie wiem jak u Was ale mnie nie chce sie dzis otworzyc). Cena na tej str. to 75+vat (22%)

Przy naświetlaniu z 1m ten czas można troszkę wydłużyć. Ja naświetlam po ok. 15 min. Pozdrówko! Rysiek
    Ps. Latem, jeśli legwan ma systematycznie dostęp do słońca ( nie przez szybę ) z naświetlań w tym okresie można zrezygnować. Pisząc to mam na myśli Ultravitalux.

dr Robert
    Guest

Tak naprawdę w literaturze spotyka się różne czasy naświetlań Ultravitalux 300W i trudno podać precyzyjne dane. Od 10 minut co dwa dni a nawet do godziny co 2 dni (to ostatnie raczej dla gatunków pustynnych).

witam!
    ja nie doczekałem się w tym sklepie na RG 5.0 przez ponad 2 tygodnie i kupiłem w Karusku (jakieś pół roku temu).
    Bywam czasami w Auchanie i zaglądam do zoologicznego, ale nie pytam o świetlówkę bo ani razu jej tam nie widziałem

Extra że mam kogośz czewy. Gdzie jest Karusek (może wiem tylko nie kojarze) mają je cały czas czy sprowadzają?

Uprawnienia umieszczania postów